Vice-eersteminister Kris Peeters is door de Europese Commissie op de hoogte gebracht van hun beslissing om de ingebrekestelling over de Belgische regels inzake havenarbeid te beëindigen. De Commissie is van oordeel dat de hervormingen die Minister van Werk Kris Peeters heeft opgestart en meermaals bij Commissaris Bulc bepleitte, een afdoende antwoord bieden op de door de Commissie eerder vastgestelde drempels inzake de vrijheid van ondernemen.
Kris Peeters: “We hebben er wat langer op moeten wachten, maar ik ben uiteraard bijzonder verheugd dat de Commissie nu ook de laatste stap gezet heeft om deze inbreukprocedure stop te zetten. Dit betekent voor de werknemers en de werkgevers in de haven een geruststelling en biedt hen de nodige rechtszekerheid. Ik heb talloze gesprekken gevoerd met de sociale partners en de Europese Commissaris en dat werpt nu zijn vruchten af. De enorme toegevoegde waarde van sociaal overleg wordt hier eens te meer bewezen. De sociale partners van onze zeehavens hebben zich tot het uiterste ingespannen om een akkoord te bereiken, en zijn daar in geslaagd zonder één enkele stakingsdag.”
Het actieplan dat eind 2015 aan Europees Transportcommissaris Bulc werd overgemaakt, is intussen in volle uitvoering. Zo werden al 385 logistieke havenarbeiders zonder erkenning aangeworven en loopt de evaluatie van de ploegenstelsels. Er bleek ook reeds interesse om een aantal havenarbeiders buiten de pool aan te werven, hoewel ook vastgesteld moet worden dat de tevredenheid met het bestaande poolsysteem hoog was en nog steeds hoog is bij de meerderheid van de bedrijven en de werknemers. Tenslotte zijn op Vlaams niveau ook stappen gezet naar kwaliteitscriteria voor opleidingsverstrekkers.
De verdere uitrol van deze maatregelen is cruciaal en de sociale partners moeten daarin een belangrijke rol blijven spelen. Het is alvast duidelijk dat dit engagement sterk is en dat alle neuzen in dezelfde richting wijzen.
Volgende stappen: logistiek / e-commerce
Uiteraard staat de haven nog voor andere belangrijke uitdagingen. Die uitdagingen kunnen nu zonder het zwaard van Damocles van een Europese veroordeling boven het hoofd, aangepakt worden. Het gaat dan over de verdere groei van de werkgelegenheid, het behoud en de versterking van de competitiviteit van onze havens, de aantrekkelijkheid voor investeerders, de groei van de e-commerce activiteiten en de veiligheid en arbeidsvoorwaarden van de werknemers.
Kris Peeters: 'Het sociaal overleg in de havensector heeft aangetoond dat het in staat is om eensgezind het hoofd te bieden aan externe uitdagingen. Ik heb er het volste vertrouwen in dat dit sociaal overleg resultaten kan blijven boeken, ook voor andere uitdagingen. Ik wil de sociale partners daarom op korte termijn ontmoeten om verdere acties en maatregelen op de sporen te zetten. Ik denk dan onder andere aan sectoren die nauw samenhangen met de havenactiviteiten, zoals de logistiek en de e-commerce.'
Achtergrond
In 2014 startte de Europese Commissie een inbreukprocedure tegen België omdat het Belgisch systeem van havenarbeid de vrijheid van ondernemen te weinig respecteerde. Zo waren de verplichting om met havenarbeiders uit de pool te werken, de erkenning van logistieke arbeiders, de beperkte duur van contracten en ploegsamenstelling en het verbod op multitasking drempels waarvoor een oplossing nodig was.
In een actieplan dat eind 2015 was overeengekomen met Commissaris Bulc, werd voor ieder van deze problemen een oplossing uitgewerkt. Na een referendum onder de havenarbeiders in mei 2016 werden deze oplossingen omgezet in een Koninklijk Besluit en aanpassingen aan verschillende cao's. Sinds juli 2016 wordt het daardoor geleidelijk mogelijk om havenarbeiders buiten de pool aan te werven. Terwijl de erkenning voor gewone havenarbeiders, zowel binnen als buiten de pool, overeind blijft, is die voor nieuwe logistieke havenarbeiders afgeschaft. Wel hebben logistieke havenarbeiders een veiligheidscertificaat nodig om toegang te krijgen tot het havengebied. Met betrekking tot de ploegsamenstelling worden de bestaande ploegen geëvalueerd en werd de procedure om af te wijken van ploegsamenstellingen versneld. Op termijn verdwijnt in bepaalde omstandigheden ook het verbod op multitasking.
In december 2016 stuurde EU-Commissaris voor Transport Violeta Bulc een brief met haar intentie om de ingebrekestelling tegen ons land stop te zetten, aangezien zij onze hervormingen positief evalueerde. Deze intentie is gisteren, 16 mei 2017, omgezet in een definitieve beslissing door de Europese Commissie. De Commissie vraagt uiteraard dat de hervormingen ook volledig worden uitgerold, waartoe de overheid en de sociale partners zich ook expliciet engageren.