Europees Parlement wil ‘schone kleren’ uit Bangladesh
23-05-2013
Het Europees Parlement roept enkele grote Amerikaanse (o.a. Wallmart, GAP) en kleinere Europese textielfabrikanten (zoals Wibra, Zeeman, E5 mode, Bel&Bo)) in een resolutie op om hun verantwoordelijkheid op te nemen en het 'Accord on Fire and Building Safety in Bangladesh' te ondertekenen. Europees Parlementslid Ivo Belet (CD&V), mede-auteur van de EP-resolutie stelt dat Europa als grootste afnemer van textiel de druk op de ketel moet houden.
Na de instorting van het ‘Rana Plaza’-gebouw op 24 april 2013 in Savar, Bangladesh, waarbij 1127 werknemers omkwamen, hebben meer dan 30 grote textielketens het juridisch bindende ‘Accord on Fire and Building Safety in Bangladesh’ ondertekend (waaronder ook het Belgische JBC). Het akkoord voorziet onder meer onafhankelijke veiligheidsinspecties, verplichte investeringen in de veiligheid van de fabrieksgebouwen, controle op praktijken van onderaannemers, en een centrale rol voor de arbeiders en hun vertegenwoordigers.
Ivo Belet: "Europa moet zijn positie als grootste afnemer van in Bangladesh geproduceerde kleding gebruiken om de uitvoering van de gemaakte engagementen af te dwingen. Het akkoord over de veiligheid van de werknemers in de textielfabrieken in Bangladesh is goed, maar moet nu ook worden uitgevoerd. De internationale kledingfabrikanten moeten hun engagementen over de veiligheidsomstandigheden en de loon- en arbeidsvoorwaarden van de werknemers zo snel mogelijk concretiseren. Daarbij hoort ook een kritische doorlichting van de onderaannemingsketens.”
Als Bangladesh de komende weken en maanden geen duidelijke vooruitgang boekt bij de verbetering van de veiligheidsomstandigheden en de rechten van de werknemers, moet de Europese Commissie de preferentiële behandeling in de handel met Bangladesh, herzien.
“We eisen ook dat de verantwoordelijken, en met name de internationale fabrikanten die in de ingestorte fabriek lieten produceren, een financieel compensatieplan voor de slachtoffers en hun familie uitwerken. Verder moedigen we de betrokken fabrikanten, ngo’s en regeringen aan om werk te maken van een label dat de consument informeert of een kledingstuk in veilige omstandigheden en volgens de sociale normen van de internationale arbeidsorganisatie is geproduceerd.”