Europees Parlement stuurt voorstel over invoer GGO’s terug naar af
13-10-2015
De milieucommissie van het Europees Parlement verwerpt het wetsvoorstel over het gebruik en de invoer van levensmiddelen of diervoeder waarin GGO’s zijn verwerkt.
Het wetsvoorstel van de Commissie dateert van april dit jaar en moest de regels vereenvoudigen voor de invoer en het in handel brengen van producten waarin GGOs’ zijn verwerkt. Lidstaten zouden meer manoeuvreerruimte krijgen om GGO’s op hun grondgebied te weigeren.
Volgens Europarlementslid Ivo Belet (CD&V), lid van de milieucommissie, bevat het voorstel lacunes en is het in de praktijk niet werkbaar: “Het nationaliseren van beslissingen over het gebruik en de invoer van GGO's kan niet, want het is strijdig met de Europese interne markt. Er dreigt een lappendeken van nationale opt-outs te ontstaan die de in- en uitvoer van voedsel met GGO-bestanddelen of van dieren gekweekt met voedsel waarin GGO’s verwerkt zijn, onmogelijk maakt. Zowel de volksgezondheid als het wetenschappelijk onderzoek hebben baat bij duidelijke regels die voor de hele EU-28 gelden.”
"Uiteindelijk moeten er gelijke regels zijn voor élke Europese voedselproducent: een gelijk speelveld, of dat nu mét of zonder GGO's is, " zegt Europarlementslid Tom Vandenkendelaere (CD&V), "Varkens krijgen vandaag al genetisch gewijzigde soja omdat dit eiwitrijker is dan de vroegere maïsvoeding. Een hernationalisatie van het GGO-beleid zou betekenen dat de uitvoer van het vlees van varkens die met genetisch gewijzigde soja werden gevoed naar bepaalde landen niet meer mogelijk zou zijn. Zo'n versplintering van de Europese binnenmarkt komt niemand ten goede."
Vandaag zijn er 58 GGO's toegelaten in de EU voor gebruik in levensmiddelen en diervoeders (o.m. mais, katoen, soja, koolzaad en suikerbiet). Ongeveer 90 procent van de soja die bijvoorbeeld ingevoerd wordt in de EU, is genetisch gewijzigd.
De beslissing over welke GGO’s in de EU worden toegelaten, wordt door het Europees Voedselveiligheidsagentschap (EFSA) genomen en geldt voor de 28 EU-lidstaten. In het voorstel dat de milieucommissie vandaag van tafel veegde gaat het enkel over het in handel brengen en het gebruik van producten waarin door EFSA goedgekeurde GGO’s zijn verwerkt. In januari keurde het Europees Parlement al nieuwe Europese wetgeving goed die lidstaten toelaat de teelt van GGO-gewassen te verbieden op eigen grondgebied. In de EU wordt één genetisch gemodificeerde maïssoort - MON 810 – geteeld.