Europees Parlement geeft finale go aan Europees bankentoezicht
13-09-2013
Het Europees Parlement gaf finaal groen licht aan een strenger Europees toezicht op de banken. Dit moet in het najaar 2014 volledig operationeel zijn. Hiermee is de eerste pijler afgewerkt van de zogenaamde "bankenunie" en komt er een einde aan een wetgevingsproces dat precies een jaar geleden werd opgestart.
De Europese Centrale Bank (ECB) wordt de spil van de nieuwe Europese toezichtstructuur en wordt rechtstreeks verantwoordelijk voor alle banken van systemisch belang. Daarnaast kan de ECB richting geven aan het toezicht door de nationale toezichthouders en, indien nodig rechtstreeks zelf ingrijpen in eender welke andere kredietinstelling.
Marianne Thyssen onderstreept het belang van de bepalingen over het democratische toezicht op de ECB als nieuwe Europese toezichthouder: “Het Europees Parlement heeft in de toezichtverordening een strak verantwoordingssysteem voor de ECB laten opnemen, dat in detail is uitgewerkt in een inter-institutioneel akkoord tussen het Parlement en de ECB. Het Parlement zal kunnen beschikken over klassieke controlemiddelen zoals het recht om vragen te stellen en het organiseren van hoorzittingen. Tegelijk zal het Parlement een sterke rol krijgen bij het aanduiden en verwijderen van de voorzitter en vice-voorzitter van de toezichtraad of door het uitvoeren van bepaalde onderzoeksrechten.”
De essentie van het bankentoezicht ziet er zo uit:
Er komt één Europees toezichtsysteem met een duidelijke taakverdeling waarvan de ECB de spil is en waarbij de nationale toezichtautoriteiten nauw worden betrokken. De ECB behoudt de eindverantwoordelijkheid voor het toezicht en kan indien noodzakelijk interveniëren in elke kredietinstelling die tot problemen kan leiden in de lidstaten die deelnemen aan het systeem.
De 17 eurozone-lidstaten nemen verplicht deel aan het toezichtssysteem. Niet-eurozone-lidstaten kunnen er vrijwillig voor kiezen. Om die laatsten hiertoe aan te moedigen krijgen ze onder meer gelijke rechten in de Raad van Toezicht, het orgaan dat binnen de ECB alle toezichtstaken voor zijn rekening neemt.
Wat haar toezichtstaak betreft, zal de ECB worden onderworpen aan strenge vereisten inzake transparantie en democratische verantwoording tegenover het Europees Parlement en de Raad.
De monetaire taken van de ECB worden strikt gescheiden van de toezichtstaken.
De Europese bankenautoriteit, een coördinerend orgaan van de nationale banktoezichthouders van de 27 lidstaten van de EU, wordt versterkt en aangepast aan de komst van de ECB als nieuwe Europese toezichthouder. De spelregels worden zo aangepast dat discriminatie van lidstaten uitgesloten wordt en derhalve de interne markt met 27 er versterkt uitkomt.
Marianne Thyssen: "Met de wetgeving die we vandaag hebben aangenomen zetten we een belangrijke stap op weg naar veiliger bankieren. Dit moet het vertrouwen van de mensen en de ondernemingen doen terugkeren en duurzame groei en banen mogelijk maken. Bovendien is het een voorwaarde om een beroep te kunnen doen op het Europees noodfonds (ESM) om rechtstreeks banken te herkapitaliseren en zo de vicieuze cirkel te doorbreken tussen bankenproblemen en de publieke financiën van de betrokken lidstaten.”