Kanker is een van de grootste uitdagingen waarmee we in Europa geconfronteerd worden. Eén vijfde van de globale sterfgevallen door kanker vallen in Europa terwijl slechts 10% van de wereldpopulatie in Europa woont.
Cindy Franssen: "Om het aantal patiënten dat getroffen wordt door de ziekte drastisch terug te dringen, hebben we een Europees masterplan nodig. Alleen wanneer we al de beschikbare expertise, gegevens en middelen samenbrengen, kunnen we deze immense uitdaging aangaan."
Europa moet in de cockpit zitten inzake de ontwikkeling van nieuwe onderzoeken en technologieën. Dit geldt bijvoorbeeld voor nieuwe geneesmiddelen, het gebruik van Artificial Intelligence in de gezondheidszorg en medische 3D-printing, maar even goed voor de correlatie tussen omgevingsfactoren en de epigenetica. Het enorme potentieel van de grote hoeveelheid data die beschikbaar is, kan enkel door Europese samenwerking bereikt worden.
In deze aanpak zetten we in op alle stadia van de ziekte. De EU zal een overduidelijke toegevoegde waarde hebben op het vlak van preventie, screening, wetenschappelijk onderzoek, technologische innovatie en de beschikbaarheid van geneesmiddelen. Volgens cijfers van de WHO kan minstens 30% van de kankergevallen vermeden worden, louter door preventie alleen. Binnen de EU bestaat er nog een te grote socio-economische kloof inzake deze preventie, de blootstelling aan kankerverwekkende stoffen en een gezonde levensstijl. Deze kloof moeten we zo snel mogelijk wegwerken.
We moeten in onze aanpak altijd de patiënt centraal zetten, zoals organisaties als Kom Op Tegen Kanker reeds begrepen hebben. Dit wil zeggen dat we de toegang tot betaalbare geneesmiddelen verzekeren en we een gezondheidszorg op twee snelheden vermijden. Daarnaast mogen we ook kwetsbare groepen niet uit het oog verliezen. Niet alleen kleine kinderen verdienen speciale aandacht, maar bijvoorbeeld ook jongeren en jongvolwassenen (= de AYA’s, Adolescents & Young Adults). Zij worden geconfronteerd met existentiële vragen over relaties, studies, jobs, hun vruchtbaarheid, ... op een leeftijd die eigenlijk zorgeloos zou moeten verlopen.
"Enkel door samenwerking kunnen we de patiënten de behandeling geven die ze verdienen en het aantal kankergevallen drastisch terugdringen. Een ziekte die zoveel leed veroorzaakt moeten we met alle mogelijke middelen bestrijden", besluit Cindy Franssen.
Op deze dag tegen kanker pleit EU-parlementslid @FranssenCindy voor meer Europese samenwerking in de strijd tegen kanker en een Europees masterplan: "Een ziekte die zoveel leed veroorzaakt moeten we met alle mogelijke middelen bestrijden."
— CD&V (@cdenv) October 17, 2019