Europees bankentoezicht: cruciale stap op weg naar veiligere banken
22-05-2013
Het Europees Parlement heeft vanmiddag gestemd over het amendementenpakket voor een strenger Europees toezicht op de banken. Naast een verordening die een Europees banktoezichtsysteem opzet, bevat het wetgevend pakket ook een wijzigingsverordening die de werking van de bestaande Europese Bankenautoriteit afstemt op de nieuwe toezichtstructuur.
"Met de wetgeving die we vandaag hebben aangenomen boeken we concrete vooruitgang en zetten we weer een belangrijke stap die het vertrouwen van de mensen en de ondernemingen kan doen terugkeren en die duurzame groei mogelijk maakt”, zei Marianne Thyssen, die namens het Europees Parlement onderhandelde met de lidstaten over de nieuwe Europese toezichtstructuur.
De Europese Centrale Bank (ECB) is de spil van de nieuwe toezichtstructuur en is rechtstreeks verantwoordelijk voor alle banken waarvan men aanneemt dat ze systemisch zijn. Daarnaast kan de ECB richting geven aan het toezicht door de nationale toezichthouders en, indien nodig rechtstreeks zelf ingrijpen in eender welke kredietinstelling.
Thyssen wijst erop dat strenger toezicht de hoeksteen vormt van de Europese bankenunie: “Deze structurele maatregel zal het grensoverschrijdend toezicht op banken doeltreffender maken, de financiële sector stabieler en zal finaal ook de spaarders beter beschermen.Ik ben ook tevreden dat intussen gestaag wordt verder gewerkt aan de andere pijlers van de bankenunie. De Europese richtlijn voor herstel en afwikkeling van banken, waarover de commissie economische en monetaire zaken afgelopen maandag stemde, zal het spaargeld van mensen eveneens beter beschermen.”
Thyssen onderstreept ook het belang van de bepalingen over het democratische toezicht op de ECB als nieuwe Europese toezichthouder: “Het Europees Parlement wil een stevig interinstitutioneel akkoord afsluiten met de ECB inzake haar verantwoordingsplicht over haar toezichttaak. Deze kwestie is voor de democratie van bijzonder groot belang. Of het nu gaat over de toegang van het Parlement tot documenten, de onderzoeksrechten van het Parlement of onze rol bij aanduiding en verwijdering van de voorzitter en vice-voorzitter van de toezichtraad, we willen duidelijke afspraken over de concrete uitvoering hiervan, vooraleer we het dossier plenair afsluiten.”
De essentie van de voorstellen die vanmorgen werden goedgekeurd :
Er komt één Europees toezichtsysteem met een duidelijke taakverdeling waarvan de ECB de spil is en waarbij de nationale toezichtautoriteiten nauw worden betrokken. De ECB behoudt de eindverantwoordelijkheid voor het toezicht en kan indien noodzakelijk interveniëren in elke kredietinstelling die tot problemen kan leiden in de lidstaten die deelnemen aan het systeem.
De 17 eurozone-lidstaten nemen verplicht deel aan het toezichtssysteem. Niet-eurozone-lidstaten kunnen er vrijwillig voor kiezen. Om die laatsten hiertoe aan te moedigen krijgen ze onder meer gelijke rechten in de Raad van Toezicht van het nieuwe mechanisme.
Wat haar toezichtstaak betreft, zal de ECB worden onderworpen aan strenge vereisten inzake transparantie en democratische verantwoording tegenover het Europees Parlement en de Raad.
De monetaire taken van de ECB worden strikt gescheiden van de toezichtstaken.
de Europese bankenautoriteit, een coördinerend orgaan van de nationale banktoezichthouders van de 27 lidstaten van de EU, wordt versterkt en aangepast aan de komst van de ECB als nieuwe Europese toezichthouder. De spelregels worden zo aangepast dat discriminatie van lidstaten uitgesloten wordt en derhalve de interne markt met 27 er versterkt uitkomt.
Omdat de Raad het bereikte akkoord nog niet formeel en unaniem kan goedkeuren (in Duitsland moet het Parlement eerst een "go" geven aan de Minister van Financiën) werd vandaag wel het volledige pakket amendementen gestemd maar de begeleidende wetgevende resolutie nog niet. Die is verdaagd tot een volgende plenaire zitting.
Meteen verschaft het Europees Parlement zich politiek de ruimte om een stevig akkoord af te sluiten met de ECB om te komen tot praktische arrangementen voor de uitvoering van de wetsbepalingen over de verantwoordingsplicht van de ECB tegenover het Europees Parlement.