Europa mag niet besparen op voedselhulp
09-11-2011
Vlaams volkvertegenwoordigers Cindy Franssen en Jos De Meyer vragen de Vlaamse Regering actie te ondernemen tegen de plannen van Europa om de middelen voor voedselbedeling met 80 procent te verminderen. In België doen jaarlijks 200.000 mensen een beroep op de voedselbanken om in hun basisbehoeften te voorzien. De volksvertegenwoordigers stelden hierover al verschillende vragen. Daaruit volgde een voorstel van resolutie van de meerderheidspartijen dat met een ruime meerderheid werd goedgekeurd. De Vlaamse Regering gaat nu in overleg met de Federale regering om zich voor te bereiden in geval Europa niet met de middelen over de brug komt. Dat antwoordde Vlaams minister-president en minister van Landbouw, Kris Peeters vandaag in het Vlaams Parlement op een actuele vraag van Jos De Meyer.
Sinds 1987 bestaat er een Europees programma voor voedselbedeling aan de meest behoeftigen. Het voedselhulpprogramma is ontstaan naar aanleiding van de uitzonderlijk koude winter in 1986/1987. Toen werden er landbouwoverschotten aan armoede-organisaties gegeven in de lidstaten. Door de hervormingen van het Europese landbouwbeleid sinds de jaren '80 zijn de landbouwoverschotten echter gestaag gedaald en werd het voedselhulpprogramma gaandeweg meer en meer gesteund door directe financiële steun.
Het Europees Hof van Justitie oordeelde dat Europa de voedselbedeling niet meer mag verder zetten volgens de huidige manier van werken omdat het geven van directe financiële hulp niet kadert binnen het landbouwbudget. Hierdoor ziet de Commissie zich genoodzaakt het budget voor 2012 terug te schroeven van 500 miljoen naar 113 miljoen euro.
Als de Europese maatregel doorgaat, betekent dat een meerkost voor Vlaanderen van 3 miljoen euro, om dit te ondervangen; middelen die Vlaanderen kan gebruiken voor eigen acties om armoede te bestrijden.
De Vlaams volksvertegenwoordigers vroegen in de resolutie aan de Vlaamse Regering om op de laatste Europese Landbouwraad dit onderwerp ter sprake te brengen en te zoeken naar oplossingen. De problematiek werd besproken, maar zonder resultaat.
Het verminderen van de voedselhulp ondermijnt de eigen Europese doelstelling om tegen 2020 in heel de Europese Unie het aantal mensen in armoede met 20 miljoen te verminderen.
Jos De Meyer: “Het is goed dat Vlaanderen in overleg gaat met het federaal niveau om een alternatief voor te bereiden indien Europa niet voor 1 januari 2012 met middelen over de brug komt. Hopelijk moet het niet zo ver komen.”
Cindy Franssen: “De uitspraak van het Hof van Justitie is een lelijke streep door de rekening van heel wat voedselbanken en caritatieve organisaties. Het is een omgekeerd signaal in de strijd tegen de armoede. Europa is het aan haar eigen doelstellingen verplicht deze middelen vrij te maken.”