EU-voorzitterschap onderhandelt over nieuw visserijbeleid
15-05-2013
De Europese Raad van visserijministers heeft vandaag een nieuw mandaat toegekend aan het Ierse Voorzitterschap om de laatste fase van de onderhandelingen met het Europees Parlement voor de hervorming van het Gemeenschappelijk Visserijbeleid aan te vatten.
Het grootste discussiepunt was de aanlandingsplicht, en hoe hieraan een realistische invulling kon gegeven worden. In het finale compromis zijn de meeste flexibiliteitsmechanismen behouden. Tegelijk werd geen afbreuk gedaan aan het algemene principe van de aanlandingsverplichting. Volgens minister-president Kris Peeters, tevens bevoegd voor Visserij, werd een ambitieuze maar tegelijk realistische aanlandingsplicht overeengekomen.
Het Gemeenschappelijke Visserijbeleid (GVB) legt de Europese regelgeving voor de visserij voor de komende 10 jaar vast. Na de vorige Visserijraad in februari 2013 waren de onderhandelingen tussen de Raad, het Europees Parlement en de Commissie gestart om tot een eindvoorstel voor de hervorming te komen.
Het Ierse voorzitterschap voert namens de lidstaten de onderhandelingen met onderhandelaars van het EU Parlement. De laatste fase van de onderhandelingen kan nu worden aangevat, aangezien de Ierse voorzitter Coveney tijdens de Visserijraad vandaag een aangepast mandaat heeft ontvangen van de lidstaten, in de hoop om op basis daarvan nog vóór einde juni tot een globaal akkoord te komen met de andere partners.
De belangrijkste discussiepunten waren tijdens deze Raad dezelfde als bij de voorgaande Raden, met name de aanlandplicht en de modaliteiten hiervan, maar ook het beheer van de vlootcapaciteit en het regionaliseren van het beleid. Minister-president Kris Peeters heeft er opnieuw voor gepleit om de ambitieuze aanlandingsplicht tegelijk ook werkbaar te maken voor de Vlaamse visserij.
In het finale compromis zijn de meeste flexibiliteitsmechanismen behouden. Enkel de de-minimisregeling werd licht aangepast, en ze wordt nu bovendien gegarandeerd van kracht op hetzelfde ogenblik als de inwerkingtreding van de aanlandingsplicht. Tegelijk werd geen afbreuk gedaan aan het algemene principe van de aanlandingsverplichting.
Hiermee wordt erkend dat 100% selectiviteit onhaalbaar is, en wordt er tegelijk voor gezorgd dat de ambitieuze aanlandplicht haalbaar is in de praktijk.
Minister-president Kris Peeters hoopt dat op basis van dit compromis snel een akkoord bereikt kan worden met het EU-parlement. Daarmee zou het vier jaar durende hervormingsproces van het Gemeenschappelijk Visserijbeleid afgerond kunnen worden. Het nieuwe GVB kan dan vanaf 1 januari 2014 inwerking treden.
“Ik heb mijn Europese collega’s kunnen overtuigen om te kiezen voor een realistisch en haalbare aanpak, want onze vissers staan voor grote uitdagingen. Ik zal de vissers de komende jaren begeleiden om in te zetten op selectievere en duurzamere vistechnieken, en hiervoor zullen de middelen uit het nieuwe visserijfonds maximaal aangewend worden” aldus Vlaams Minister-president Peeters.