EU moet nepzelfstandigen en loondumping aanpakken
24-09-2012
Een nieuwe Europese wet tegen wanpraktijken in (o.a.) de transportsector wordt momenteel besproken in het Europese parlement. Malafide constructies met postbusondernemingen en schijnzelfstandigen, loondumping en mensonwaardige werkomstandigheden, zijn onaanvaardbaar. We zijn allen voorstander van een vrijgemaakte Europese interne (transport)markt. Maar die is enkel houdbaar als we de eerlijke concurrentie waarborgen, inclusief respect voor de sociale kernregels die gelden in de verschillende lidstaten.
Het protest van de vrachtwagenchauffeurs is dan ook volledig legitiem. Het parlement moet nu werk maken van een aanscherping van de bestaande zogenaamde detacheringsrichtlijn.
Speerpunten van deze nieuwe wettelijke regeling zijn de strijd tegen postbusondernemingen en schijnzelfstandigen, een efficiëntere samenwerking tussen de inspectiediensten van de lidstaten en de invoering van een systeem van hoofdelijke aansprakelijkheid.
De hoofdelijke aansprakelijkheid is momenteel alleen voorzien in de bouwsector.
Het is nochtans overduidelijk dat de transportsector geconfronteerd wordt met identieke misbruiken en illegale concurrentie. Ik heb Europees Commissaris voor sociale zaken Andor geïnterpelleerd over de uitbreiding van de regeling naar de transportsector. Faire concurrentie en menswaardige werkomstandigheden moeten de rode draad zijn van de nieuwe Europese wet. De federale regering heeft recent strenge maatregelen ter bestrijding van schijnzelfstandigheid goedgekeurd. We zullen in het Europese parlement met onze fractie amendementen indienen die tot doel hebben om goed functionerende modellen, zoals het Belgische Limosa-informatiesysteem (inclusief een sociale ID-kaart) als rolmodel te hanteren op heel de interne markt. '