De Europese Unie is wereldwijd één van de voortrekkers in de strijd tegen de klimaatopwarming. In het kader van de Green Deal heeft de Europese Commissie met 'FitFor55' een omvangrijk pakket wetgevende maatregelen op tafel gelegd om van Europa het eerste klimaatneutrale continent ter wereld te maken. Het streefdoel is 55 procent minder uitstoot van broeikasgassen tegen 2030. Het pakket bevat 13 voorstellen die voornamelijk gaan over energie, transport en industrie en een impact zullen hebben op heel wat sectoren.
Het gaat bijvoorbeeld onder meer over de invoering van CO2-uitstootrechten voor transport en gebouwen binnen Europa, de invoering van een CO2-grensheffing om de Europese industrie te beschermen tegen concurrentie uit werelddelen waar klimaatregels minder streng zijn, en de uitbreiding van het bestaande systeem voor de handel in uitstootrechten naar de scheepvaart. Er wordt ook een sociaal klimaatfonds in het leven geroepen ter waarde van €144 miljard om de impact voor de meest kwetsbare gezinnen en kleine bedrijven te verzachten. De nieuwe wetgeving moet onderhandeld worden met het Europees Parlement en de Europese Raad. Zij moeten er de komende maanden een akkoord over bereiken.
"Met het Fit for 55 pakket leggen we de lat hoog om onze CO2-uitstoot met 55% terug te dringen tegen 2030. Ook landbouw maakt deel uit van dit actieplan. Mij is het erom te doen dat we in de komende tijd zien hoe we samen mét de landbouwers die ambities kunnen waarmaken, niet tegen hen. Landbouwers voelen als eersten de klimaatverandering in de praktijk. Tegelijkertijd hebben landbouwers al inspanningen gedaan om uitstoot terug te dringen en zetten we met de vergroening van het Europees landbouwbeleid verder in op duurzame investeringen en praktijken. Eén concreet voorstel uit het Fit for 55 pakket gaat over koolstofopslag in de landbouw. Landbouw is één van de weinige sectoren die CO2 uit de lucht kan halen om vast te leggen in de bodem. Dit moet echter gekoppeld worden aan een duurzaam verdienmodel en nieuwe marktopportuniteiten voor onze landbouwers. Op vlak van uitstoot moeten we emissies nog verder reduceren - denk aan methaan bij de veestapel - en verder inzetten op onderzoek en nieuwe technologieën", besluit Tom Vandenkendelaere, Europees Parlementslid voor CD&V.