EU-akkoord over bindende nationale maatregelen voor energiebesparing
14-06-2012
Het Europees Parlement en de EU-regeringen hebben vannacht een akkoord bereikt over de energie-efficiëntierichtlijn. Er komen bindende maatregelen voor alle Europese lidstaten. Zo moeten jaarlijks 3% van de overheidsgebouwen gerenoveerd worden om energiezuiniger te zijn. Energieleveranciers moeten ervoor zorgen dat hun klanten jaarlijks 1,5% minder verbruiken, bijv. door de installatie van zuinigere warmwaterketels. De consumenten zullen ook een duidelijker beeld krijgen van hun effectief energiegebruik door betere informatie op de energiemeters en energiefacturen. Met deze en andere maatregelen moet het energieverbruik met 20 procent dalen.
Europarlementslid Ivo Belet (CD&V), lid van de energiecommissie van het Europees Parlement: "Vijf jaar na het vastleggen van de Europese 2020 klimaatdoelstellingen hebben we een flinke achterstand wat betreft het inperken van het energieverbruik. Verplichte maatregelen op maat van de lidstaten moeten voor een inhaalbeweging zorgen. Grotere energie-efficiëntie leidt niet alleen tot een vermindering van de CO2-uitstoot , het creëert ook jobs en de energiefactuur van gezinnen én overheden zal gevoelig verminderen."
De Europese klimaatdoelstellingen bepalen dat tegen 2020 de uitstoot van broeikasgassen met 20 procent moet worden teruggedrongen, dat het aandeel hernieuwbare energie tot 20 procent moet worden opgetrokken en dat het energieverbruik met 20 procent wordt ingeperkt. Enkel de laatste doelstelling was tot dusver niet bindend en dreigde dan ook niet te worden gehaald.
Er is ruim een half jaar onderhandeld over de energie-efficiëntierichtlijn. Het akkoord dat vanochtend is bereikt, is één van de grote realisaties van het Deense EU-voorzitterschap dat eind deze maand afloopt.