Ervaringsbewijs slaat niet aan
23-05-2011
Onze arbeidsmarkt droogt op en het aantal knelpuntvacatures piekt. We kunnen het ons niet veroorloven om mensen zonder diploma, maar met heel wat goede competenties, langs de zijlijn te laten staan. Daarom werd in 2006 het ervaringsbewijs gelanceerd. Met zo’n bewijs kunnen werknemers hun werkervaring verzilveren. Na een test worden de vaardigheden en de kennis van de betrokken werknemer in kaart gebracht en gecertificeerd.
Vlaams Volksvertegenwoordiger Robrecht Bothuyne (CD&V): “Bedoeling is dat werkgevers op die manier makkelijker mensen vinden voor hun knelpuntvacatures. Anderzijds staan werkzoekenden en werknemers zonder diploma, maar met ervaring, sterker als ze solliciteren.”
5 jaar na de lancering van deze ervaringsbewijzen (door toenmalig minister Vandenbroucke) is het tijd voor een evaluatie. Robrecht Bothuyne ondervroeg minister van Werk Muyters.
Tot op heden zijn er 2.843 ervaringsbewijzen uitgereikt. En dat is flink onder de verwachtingen. Nochtans had de Vlaamse Regering al 95 beroepen goedgekeurd waarvoor een ervaringsbewijs nuttig was.
Maar daarna is het misgegaan. Bothuyne: “Hoewel 95 beroepen werden geselecteerd kan men slechts voor 54 beroepen terecht in een erkend testcentrum. Dat wil zeggen dat je voor 41 van de voorziene 95 beroepen geen ervaringsbewijs kan halen. Gewoon omdat niemand de test kan en mag afnemen.”
Het ervaringsbewijs heeft zelfs last van een dalende populariteit. Waar in 2009 het aantal uitgereikte ervaringsbewijzen nog verdubbelde in vergelijking met het jaar voordien, zakte dat aantal terug in 2010.
Slechts een beperkt aantal ervaringsbewijzen slaat aan. Zo zijn de voorbije jaren voor maar 5 beroepen meer dan 100 ervaringsbewijzen uitgedeeld.
Beroep
Aantal ervaringsbewijzen
Begeleider buitenschoolse kinderopvang
550
Heftruckchauffeur
420
Call Center Operator
219
Reachtruckchauffeur
145
Magazijnmedewerker
110
Welke zijn de oorzaken voor de gebrekkige populariteit van ervaringsbewijzen?
Volksvertegenwoordiger Bothuyne ziet 3 redenen: “Uit een bevraging bij werkgevers blijkt dat het ervaringsbewijs onvoldoende bekend is. Hier moet de minister, samen met de sectoren, werk van maken. Ten tweede zijn er gewoon te weinig testcentra. 43% van de door de regering geselecteerde beroepen hebben geen enkel testcentrum. Maar ook bij werkzoekenden is het ervaringsbewijs weinig bekend. Minister Muyters beloofde om te onderzoeken of er dit en volgend jaar een campagne kan gelanceerd worden, met regionale infosessies.”
De overheid heeft ook een voorbeeldfunctie.
Hoewel de regering al in 2009 beloofde om mensen met een ervaringsbewijs toe te laten in haar eigen selectieprocedures, is dit nog steeds niet het geval. De federale regering heeft nochtans vorig jaar al de reglementering aangepast zodat de juridische mogelijkheid voor Vlaanderen is gecreëerd om ervaringsbewijzen te gebruiken in haar selectie- en promotiebeleid. Bevoegd minister Bourgeois is helaas nog steeds aan het onderzoeken of en hoe de procedure binnen de Vlaamse overheid kan worden uitgewerkt.
Volksvertegenwoordiger Bothuyne: “Als de Vlaamse overheid het ervaringsbewijs serieus neemt, is het zelf aanvaarden van zo’n ervaringsbewijs essentieel binnen onze arbeidsmarkt”.