Erkenning VOP-attest zorgt voor meer gelijke kansen bij federale overheid
08-11-2013
Tot nu toe konden personen met een handicap uit Vlaanderen niet automatisch op de bijzondere lijst voor personen met een handicap van Selor terechtkomen. Die lijst geeft hen, als ze slagen voor de selectieproef, voorrang bij aanwerving. Hendrik Bogaert trekt die situatie nu recht. De Ministerraad keurde vanmorgen zijn voorstel daarover goed.
Sinds 1 januari 2013 moeten de diensten van de federale overheid 3% personen met een handicap in dienst hebben. Zolang ze dat percentage niet bereiken, moeten ze bij selecties voorrang geven aan personen met een handicap die zijn opgenomen op de bijzondere lijst van Selor. Die personen moeten uiteraard ook in aanmerking komen voor de functie waarop de selectie betrekking heeft en geslaagd zijn voor de selectieproef.
Het oude KB over het quotum voor personen met een handicap bepaalde dat in Vlaanderen enkel personen die ingeschreven waren bij het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) konden opgenomen worden op de bijzondere lijst. Er ontstond echter een probleem toen de bevoegdheid voor werk en beroepsopleiding werd overgeheveld van het VAPH naar de VDAB.
Hendrik Bogaert lost het euvel nu op door het VOP-attest te laten erkennen door de federale overheid. De Vlaamse ondersteuningspremie (kortweg VOP) wordt door de VDAB toegekend aan personen bij wie er duidelijk sprake is van rendementshinder ten gevolge van een handicap. Wie over dat attest beschikt, kan voortaan dus op de bijzondere lijst van Selor worden opgenomen en de voordelen hiervan genieten.
Hendrik Bogaert: “Het quotum is precies bedoeld om de tewerkstelling van mensen met een handicap bij de federale overheid te stimuleren. Dan is het ontoelaatbaar dat een administratieve hindernis hen die kansen zou ontnemen. Het gezond verstand heeft hier gezegevierd en we hebben een eenvoudige en werkbare oplossing uitgewerkt.”
Op 31 december 2012 stelden 5 federale diensten 3% personen met een handicap te werk, 12 diensten scoorden tussen 2% en 3% en 40 diensten haalden de tewerkstellingsgraad van 2% nog niet.