EP werkt door aan veiliger bankensector en bescherming van spaarders
20-05-2013
Het Europees Parlement zet deze week opnieuw een belangrijke stap op weg naar een Europese bankenunie, die de bankensector veiliger maakt, de verantwoordelijkheid ervan vergroot en de spaarder en belegger, evenals de financiële stabiliteit, beter beschermt. Woensdag a.s. stemt de plenaire vergadering over het eerder bereikte akkoord met de ministerraad (Ecofin) i.v.m. de invoering van een Europees bankentoezicht (rapport Thyssen).
En vanavond (maandag 20/05) stemt de Economische en Monetaire Commissie van het Europees Parlement over een richtlijn inzake herstel en afwikkeling van banken. Met deze richtlijn wordt o.a. een alternatief geboden voor de gewone faillissementsprocedure, die niet aangepast is aan de complexiteit van de bankensector en zijn verwevenheid met de rest van de economie (o.a. maar niet alleen, omwille van de traagheid van deze procedure) (rapport Hökmark).
Dit voorstel tot richtlijn beoogt een ordentelijke afwikkeling van banken in moeilijkheden, ook in grensoverschrijdende situaties. De 27 lidstaten van de EU zullen hun wetgeving zo moeten aanpassen en afstemmen op elkaar dat, indien een afwikkeling van een bank onvermijdelijk wordt, dit ordentelijk en rechtszeker kan gebeuren zonder de financiële markten en de economie mee te sleuren. Alle lidstaten zullen ook een afwikkelingsfonds moeten opzetten dat gefinancierd wordt door bijdragen van de banken zelf.
Marianne Thyssen: “Met deze hervorming zetten we opnieuw een stap vooruit en wel een driedubbele. Ten eerste wordt het financieel systeem stabieler, wat de economie en dus de vooruitzichten op groei en bijkomende banen ten goede komt. Ten tweede wordt de kans veel kleiner dat de belastingbetalers - en dus alle gewone mensen- in de toekomst nog moeten opdraaien voor de redding van banken die te groot zijn om failliet te laten gaan. Voortaan zal de herstel- en saneringskost gedragen worden door wie in goede tijden van de winsten genoot: in de eerste instantie de eigenaars(aandeelhouders) en, in een welbepaalde en verantwoorde volgorde, de andere schuldeisers dan de gewone spaarders. En ten derde zal een goede herstel- en afwikkelingsprocedure finaal ook de doeltreffendheid van het bankentoezicht verhogen. Want toezichthouders kunnen pas echt vrijuit gaan in het geven van hun beoordelingen over de sterkte en leefbaarheid van banken, als het zeker is dat deze, zo nodig - ook grensoverschrijdend - op een ordentelijke manier afgewikkeld kunnen worden.”
Dank zij de amendementen van het Europees Parlement wordt expliciet gesteld dat, áls de schuldeisers worden aangesproken om een deel van de afwikkelingskost op zich te nemen (de zgn bail-in), de deposito 's (en andere analoog verzekerde produkten) tot 100 000 per persoon en per bank hiervan in alle omstandigheden vrijgesteld zijn. De niet verzekerde deposito 's (boven dat bedrag), kúnnen in sommige omstandigheden aangesproken worden, maar dan slechts als allerlaatste in de rij.
Bovendien wil het Europees Parlement dat de afwikkelingsfondsen tegen binnen tien jaar bijdragen hebben opgebouwd ter waarde van 1,5 pct van de totale deposito 's.
Marianne Thyssen: “We zetten vandaag opnieuw een serieuze stap in de uitbouw van een stevige Europese bankenunie, een van de vier bouwwerven voor een hervormde economische en monetaire unie. Deze harmonisatie van nationale stelsels moet de opstap worden naar een echt Europees afwikkelingsmechanisme, met een Europese afwikkelingsautoriteit (voorstel van wet nog voor de zomer te verwachten) en wat mij betreft ook een Europees afwikkelingsfonds. Zover zijn we nog niet, maar stapsgewijs gaan we resoluut voort in die richting."