EP keurt bindende nationale maatregelen voor energiebesparing goed
11-09-2012
Het Europees Parlement keurt vandaag het akkoord met de lidstaten over de energie-efficiëntierichtlijn goed. Dit betekent de invoering van bindende energiebesparingsmaatregelen voor alle Europese lidstaten. Elke lidstaat moet zijn eigen doelstellingen bepalen en een driejaarlijks nationaal actieplan opstellen. In 2014 beoordeelt de Commissie een eerste maal de vooruitgang die werd geboekt.
Europarlementslid Ivo Belet (CD&V), lid van de energiecommissie van het Europees Parlement, wijst op het grote belang van deze bindende maatregelen: "Vijf jaar na het vastleggen van de Europese 2020 klimaatdoelstellingen heeft Europa een flinke achterstand wat betreft het inperken van het energieverbruik. Verplichte maatregelen op maat van de lidstaten onder nauw toezicht van de Commissie moeten voor een inhaalbeweging zorgen. Grotere energie-efficiëntie zal niet alleen de CO2-uitstoot verminderen, maar ook tot investeringen en jobs leiden en de energiefactuur van gezinnen én overheden gevoelig verminderen."
De energie-efficëntierichtlijn omvat een breed pakket bindende maatregelen. De lidstaten zullen het goede voorbeeld moeten geven. Zo zal jaarlijks 3% van de centrale overheidsgebouwen moeten worden gerenoveerd om ze energiezuiniger te maken. Energieleveranciers moeten hun steentje bijdragen door de consumenten via een duidelijkere energiefactuur beter te informeren over hun verbruik. Ook moeten ze er voor zorgen dat hun klanten jaarlijks 1.5% minder verbruiken, bijv. door de installatie van zuinigere warmwaterketels. Bedrijven zullen - onder andere via verplichte energieaudits door onafhankelijke experts - hun energie-uitgaven aanzienlijk zien teruglopen.
Ivo Belet vat samen: "Met de energie-efficiëntierichtlijn zit Europa op het juiste spoor om te zorgen voor een beter milieu, een betere werkgelegenheid en een betere energiefactuur voor iedereen."