Enorme stijging diploma's Bachelor Verpleegkunde in West-Vlaanderen
14-02-2012
De Vlaamse overheid beseft dat er werk moet gemaakt worden van werk in de zorg. Met de vergrijzing en vergrijzing van de vergrijzing zijn veel helpende handen nodig. Vandaar dat minister Vandeurzen uitpakt met www.ikgaervoor.be om zorgjobs te promoten.
Op een schriftelijke vraag van Vlaams volksvertegenwoordiger Griet Coppé (Roeselare) gaf minister Pascal Smet een aantal belangrijke cijfers vrij ten aanzien van de opleiding bachelor verpleegkunde, een thema waarover mevr. Coppé een tweetal jaar terug ook een provinciale enquête deed (zie www.grietcoppe.be of www.zorgwekkend.be). Cijfers over instroom, diploma’s bachelors en drop-outs of studenten die hun studie niet vol maken, geven meer inzicht in wat nodig is om meer volk op de zorgwerkvloer te krijgen.
West-Vlaanderen in de lift?
Er zijn steeds meer generatiestudenten die zich inschrijven voor de opleiding bachelor verpleegkunde/vroedkunde. In Vlaanderen merken we, aldus volksvertegenwoordiger Coppé, een stijging van 21.6% tussen academiejaar 2005-2006 en 2011-2012 (met enig voorbehoud gezien de cijfers van huidig academiejaar nog enigszins kunnen wijzigen).
West-Vlaanderen maakt daar een vrij grote sprong, in vergelijking met andere Vlaamse provincies. Hier noteren we een stijging van 59.9%!
Deze stijging betreft niet alleen de instroom van eerstejaars. Het vertaalt zich ook in een toenemend aantal diploma’s bachelor verpleegkunde/vroedkunde.
“Het is toch een erg opvallend cijfer”, aldus Griet Coppé, “dat er tussen 2001 en 2010 40% meer diploma’s werden uitgereikt in West-Vlaanderen. Bekeken over gans Vlaanderen bedraagt die stijging 7%. En dat komt er op neer dat de stijging in West-Vlaanderen goed is voor het stijgingspercentage in Vlaanderen. Want sommige provincies gaan zelfs achteruit.”
Gelukkig maar, benadrukt Griet Coppé; want onze provincie wordt binnenkort de ‘oudste’ in Vlaanderen. “Precies daarom moeten ook dossiers naar uitbreiding plaatsen kortverblijf, bijkomende dagcentra, samenwerking tussen residentiële zorg en thuiszorg in onze provincie prioriteit krijgen.”
Geen doorstroming vanuit ASO
Op de schriftelijke vraag van Griet Coppé aan minister Smet vanwaar de studenten bachelor verpleegkunde/vroedkunde komen, zie je een tweetal duidelijke tendensen.
“Er is een vrij laag percentage studenten uit het Algemeen Secundair Onderwijs dat kiest voor de richting bacheloropleiding verpleegkunde. Slechts 1.6% gemiddeld over Vlaanderen. De instroom vanuit vooral TSO (Technisch Secundair Onderwijs) en ook BSO (Beroeps Secundair Onderwijs) is belangrijk. Maar hier zie je dan een lagere succesgraad. Voor TSO is dat nog goed (75.5%), voor BSO daalt het tot 55.2%. Een reden om ook binnen deze onderwijsrichtingen de zorgsector te promoten en leerlingen daar extra te omkaderen om ook in een verder studieperspectief meer kans op slagen te geven.”
Hogere drop-out
Verder leerde Griet Coppé uit het antwoord van minister Smet dat 17.72% van de leerlingen binnen een bacheloropleiding verpleegkunde/vroedkunde er vroegtijdig de brui aangeven. “Een percentage dat wat hoger ligt dan gemiddeld (14.88%). Alvast een reden om ook hier alert te zijn”, aldus volksvertegenwoordiger Coppé.
Kortom, Griet Coppé pleit voor een doorgedreven promotie voor werken binnen de zorgsector. Maar ze vindt dat vooral TSO hier extra aandacht verdient: het beroep van verpleegkundige/verzorgende is onder andere ook een aanleren van veel technische vaardigheden. Naast een hart voor de zorg, heb je ook handen nodig voor de zorg en een technische blik. Dat zoveel studenten uit TSO hun plaats zoeken binnen de zorgsector toont dat techniek ‘cool’ is maar ook ‘hot’.
Een mooie boodschap alvast op Valentijn 2012.