Enkel de kWh die niet verbruikt wordt, is gratis voor iedereen
08-06-2012
Vanuit die optiek is CD&V tevreden dat het eindrapport over de effectiviteit en efficiëntie van de gratis stroom-maatregel er eindelijk is. Het was immers op vraag van CD&V dat deze evaluatie in het Vlaamse regeerakkoord werd opgenomen. Het regeerakkoord stelt letterlijk dat ‘de gratis kWh zal worden geoptimaliseerd in functie van een effectieve en efficiënte ondersteuning van sociaal zwakkeren en met het oog op het zorgen voor een betere sociale bescherming’. Het is in die zin dat CD&V het systeem wil optimaliseren.
Sociaal zwakkeren
Sociaal zwakkeren hebben helaas meestal een groter energieverbruik. Zo wonen zij meestal in de minst energiezuinige huizen. Prioritair is dus dat er ingezet wordt op energiebesparende maatregelen bij de sociaal zwakste doelgroep. CD&V pleit dan ook voor een veel sterker doelgroepenbeleid ten aanzien van de meer kwetsbare gezinnen.
Enkel de kWh die niet verbruikt wordt, is echt gratis voor iedereen. Zorg voor een sterkere focus op energiezuinigheid bij armere gezinnen. Zorg voor een structurele ondersteuning van energiebesparende maatregelen in de woningen van kwetsbare gezinnen. Alleen op die manier haal je ze uit de spiraal van energie-armoede.
Gezinsmaatregel
De vraag om optimalisatie houdt echter niet in dat CD&V de bestaande maatregel zomaar wil afschaffen. De gratis kWh is in de praktijk een gezinsvriendelijke maatregel bij uitstek. Zeker het feit dat rekening wordt gehouden met de gezinsgrootte, is voor CD&V een belangrijk element. Immers, elk gezin heeft recht op 100 kwh gratis, vermeerderd met 100 kwh per gezinslid.
Dit afschaffen komt neer op een verhoging van de energiefactuur van de gezinnen.
Het is duidelijk dat bepaalde elementen moeten worden bijgeschaafd, maar we mogen het kind zeker niet met het badwater weggooien.
Oproep tot objectiviteit en consequentie
CD&V pleit ook voor meer consequentie in het debat over het gezinsbeleid. Hoe kan een partij nu uitdrukkelijk een forfaitaire Vlaamse gezinspremie, onafhankelijk van het inkomen vragen, en tegelijk tegen een volledig analoge maatregel pleiten als het over de gezinsfactuur voor stroom gaat?
Ook de redenering van de minister dat ondernemingen niet zouden betalen voor groene stroom is te gek voor woorden. Uiteraard betalen de laagspanningsbedrijven evenveel als de huishoudens, en betalen ze dus ook extra voor de gratis KWh zonder ervan te genieten.
Robrecht Bothuyne: “Gezien het precaire van het onderwerp, is het een vreemde vaststelling dat twee coalitiepartners al via de media stelling innemen, voorafgaand aan een grondige bespreking binnen de meerderheid. We betreuren dat gemakkelijke prolifering voor sommigen belangrijker blijkt dan het bereiken van een evenwichtig meerderheidstandpunt. CD&V wil daarom volgende week overleg binnen de meerderheid om tot een eensgezind standpunt te komen, in uitvoering van het regeerakkoord.”