In Vlaanderen is de helft van de woningen ouder dan 50 jaar. Een groot aantal van die woningen beschikt niet over een efficiënte verwarmingsinstallatie of is niet voldoende geïsoleerd. Vlaanderen stimuleert renovaties via energiepremies en renovatiepremies voor woningen ouder dan 30 jaar, maar uit parlementaire vragen van Vlaams volksvertegenwoordiger voor CD&V Robrecht Bothuyne blijkt er een flinke daling te zitten in het aantal aanvragen. “En dat is een probleem”, zegt het parlementslid. “Om de klimaatdoelstellingen te halen moet Vlaanderen elk jaar bijna 100.000 renovaties doorvoeren.” |
Om energiezuinige renovaties te stimuleren, voorziet Vlaanderen energiepremies via Fluvius en bestaat er ook een Vlaamse renovatiepremie voor woningen ouder dan 30 jaar, bewoond door mensen met een beperkter inkomen. Uit parlementaire vragen van Vlaams volksvertegenwoordiger voor CD&V Robrecht Bothuyne blijkt dat het gebruik van die premies en dus ook van het aantal renovaties de voorbije jaren flink is gedaald. “En dat is een probleem” zegt het parlementslid. “Vlaanderen moet elk jaar bijna 100 000 renovaties doorvoeren om de klimaatdoelstellingen, een energiezuinige woning voor iedereen tegen 2020, te halen. Slechts 3,5% van de woningen en appartementen is nu al helemaal conform de energienormen van 2050.” Cijfers De Vlaamse renovatiepremie werd in 2017 nog 26.827 keer uitbetaald. In 2018 was dit al naar 16.512 dossiers gezakt en vorig jaar ging het slechts over 15.478 premies. Waar 3 jaar geleden nog bijna 76 miljoen euro werd uitgekeerd, is dat bedrag gezakt naar ongeveer 46 miljoen euro. Daarnaast zijn er ook de energiepremies die via Fluvius worden toegekend. “Daarom voorziet de Vlaamse overheid REG-premies voor energiebesparende investeringen zoals isolatie, zonnecollectoren, warmtepompen, hoogrendementsbeglazing,…” legt Robrecht Bothuyne uit. Deze premies worden via Fluvius aangevraagd en uitbetaald. Hier ging het in 2017 om een totaal bedrag van meer dan 79 miljoen euro aan premies dat in Vlaanderen werd uitbetaald. In 2018 daalde dat dat al met 23% en in 2019 bedroeg dat nog iets meer dan 57 miljoen euro. Ook het aantal premies daalt; van 113.231 in 2017, ging het aantal uitgekeerde premies eerst nog naar 123 785, maar zakte dat heel snel naar 109.313 dossiers in 2019. Kwetsbare gezinnen Bovenal niet-beschermde klanten maken gebruik maken van de REG-premies. Dak- en zoldervloerisolatie, alsook hoogrendementsglas blijken de meest uitgevoerde werken te zijn. De kwetsbare gezinnen, zogenaamde beschermde afnemers, zij die het meeste baat zouden hebben bij een energie/renovatiepremie, blijken af te haken. Robrecht Bothuyne: “Kwetsbare gezinnen verdienen onze aandacht. Hun woning is heel vaak niet aangepast aan de huidige energie- en comfortnormen. Dit maakt dat veel energie verloren gaat en de factuur hoog oploopt. Zij dienen dan ook prioritair aangemoedigd en gesteund te worden om deze factuur zo laag mogelijk te houden. Ze moeten recht hebben op hoge premies, renteloze leningen en begeleiding op maat.” Drietrapsraket Concreet pleit CD&V voor een drietrapsraket.
Effect van de coronacrisis De coronacrisis doet bovendien de bouwactiviteiten flink dalen. Er wordt een omzetdaling in de sector van 1/3 verwacht. Bothuyne pleit dan ook voor een tijdelijke verhoging van de premies in 2021. “Dat geeft meer slagkracht aan diegenen die het echt nodig hebben en een stevige impuls voor de bouwsector. Goed voor de economie, het milieu en de portemonnee. Dit zou een mooi bewijs zijn dat het aanpakken van de economische en de klimaatcrisis perfect kan samengaan.” Een studie van VITO stelde deze week al dat investeringen in energierenovatie renderen voor de economie; elke geïnvesteerde euro levert 1,5 euro op, maar ook voor het klimaat, met een forse reductie van CO2-uistoot. Door een gericht ondersteuningsbeleid voor de lokale bouwsector kunnen we duurzaam vooruit: er worden lokale jobs gecreëerd en lokale toeleveringsketens versterkt. Terwijl de krimp van de economie wordt beperkt, kunnen we bovendien een klimaatwinst realiseren. Daarmee spreekt het VITO ook uitdrukkelijk Pierre Wunsch, de gouverneur van de Nationale Bank, die vorig weekend nog het omgekeerde beweerde.
|