Energieleveranciers mogen klanten niet meer weigeren
Mensen die in het verleden schulden hadden of een budgetmeter hebben, mogen niet langer geweigerd worden door energieleveranciers. CD&V-volksvertegenwoordiger Gerald Kindermans heeft een wetsvoorstel klaar.
Wanneer een klant zijn energiefactuur niet betaalt, kan de leverancier zijn contract opzeggen. De leverancier moet een opzegtermijn van minstens zestig dagen respecteren. De klant heeft dan tot acht dagen voor de opzegdatum de tijd om een nieuwe leverancier te vinden. Als de klant er niet in slaagt om een nieuwe leverancier te vinden, wordt de levering overgenomen door de distributienetbeheerder. Als de afnemer ook zijn facturen aan de netbeheerder niet betaalt, moet de distributienetbeheerder gratis een budgetmeter plaatsen.
In 2010 nam het aantal huishoudelijke klanten van de netbeheerders voor elektriciteit toe met 6% en voor aardgas met 8%. Voor elektriciteit steeg dit cijfer naar 77.324 (2,91% van alle huishoudelijke elektriciteitsafnemers), voor aardgas naar 54.701 (3,42%).Het overgrote deel (meer dan 85%) van de klanten die door de leverancier gedropt worden, is geen beschermde afnemer en heeft dus geen recht op de sociale maximumprijs voor beschermde afnemers. De tarieven voor de niet-beschermde gedropte klanten worden vastgesteld door de distributienetbeheerders overeenkomstig de bepalingen van het MB van 1 juni 2004.
De berekeningsmethode is zodanig dat het maximumtarief voor niet-beschermde gedropte klanten altijd hoger is dan de gemiddelde marktprijs. Men wil op die manier gedropte klanten aanmoedigen om zo snel mogelijk de netbeheerder te verlaten en opnieuw een commerciële leverancier te zoeken. We stellen echter vast dat mensen gedurende jaren bij de netbeheerder blijven. Het is immers een courante praktijk voor leveranciers om klanten die geleverd worden door een netbeheerder te weigeren.
De verplichtingen van de leveranciers worden geregeld in het Akkoord “De consument in de vrijgemaakte gas- en elektriciteitsmarkt”. Over het feit dat leveranciers vaak beslissen om geen nieuw contract met klanten van een netbeheerder te sluiten, is echter niets bepaald in het Consumentenakkoord.
Gerald Kindermans: “Dit wetsvoorstel wil de leveranciers daarom verplichten om in het Consumentenakkoord op te nemen dat het voor de leverancier verboden is om de levering van een huishoudelijke afnemer te weigeren indien de afnemer beleverd wordt of werd door de netbeheerder (ongeacht of de klant een budgetmeter of een stroombegrenzer heeft).”