Energie+-pakket maakt woningen versneld energie-efficiënt
27-11-2013
Een energiezuinige woning voor elke Vlaming. Dat moet de doelstelling zijn voor CD&V. Vlaanderen voert al een actief beleid om de gebouwen zo kwalitatief mogelijk te maken. Voor nieuwbouw worden normen opgelegd die op een beperkte termijn zowel een ecologische als een economische winst opleveren. Door de REG- en renovatiepremies kunnen mensen aan gunstige voorwaarden hun woning energie-efficiënter maken. Toch zien we dat er nog een zeer groot energiebesparingspotentieel rest in het oude woningpatrimonium dat Vlaanderen rijk is. Zo beschikt slechts 48% van de woningen over een geïsoleerd dak, dubbel glas en een zuinige cv-ketel. Dit betekent dat er in ongeveer 1,3 miljoen woningen nog veel nood is aan investeringen die energiewinst opleveren.
“Energiebesparende investeringen zijn goed voor het milieu, de economie en ieders portemonnee. Het is daarom heel belangrijk dat we dat potentieel optimaal benutten. En dus moeten we het huidige stimuleringssysteem kritisch durven herdenken”, meent Robrecht Bothuyne.
Valerie Taeldeman beaamt: “Er dringt zich een vereenvoudiging op. Er zijn tal van premies met verschillende voorwaarden die bij diverse instanties dienen aangevraagd te worden. Het zou transparanter, eenvoudiger en duidelijker moeten worden. Je kan de vraag trouwens stellen of de verschillende premies voor kleine oplapmiddelen wel de meest aangewezen weg is om onze klimaatdoelstellingen en doelstellingen in het kader van het energierenovatieprogramma te halen.”
Beide volksvertegenwoordigers willen de kansen die de zesde staatshervorming biedt, aangrijpen om een efficiëntere werkwijze uit te bouwen.
Hun Energie+-pakket, met 2015 als voorzien startdatum, koppelt een aantrekkelijk premiestelsel via de energiepremie aan een gunstige financieringsmethode via de energielening.
Er wordt volop ingezet op resultaat op korte termijn. Tot 2020 willen Bothuyne en Taeldeman dit kader onveranderd aanbieden, wat garant staat voor stabiliteit voor zowel de bouwheer als de bouwsector. Daarna volgt evaluatie en bijsturing.
In het voorstel van Bothuyne en Taeldeman wordt het huidige systeem hervormd als volgt:
Er komt één integrale premie voor alle energiebesparende investeringen. Het samenvoegen van de REG-premies, de fiscale aftrek dakisolatie, het FRGE, en de Vlaamse renovatiepremie creëert een jaarlijks budget van ca. 220 miljoen euro;
Om waardevol in te grijpen worden gecombineerde of verregaande investeringen hoger gesubsidieerd;
Om de keuze voor de meest efficiënte investeringen te onderbouwen, wordt een energieaudit door een erkend energiedeskundige voor 50% betoelaagd;
Het één loket-principe, met de distributienetbeheerders in de regierol, verhoogt de toegankelijkheid van het premie- en financieringssysteem. Gezinnen zullen bij Eandis of Infrax terechtkunnen voor zowel premie als lening.
Om ervoor te zorgen dat ook de financieel zwakkere gezinnen deze investeringen kunnen dragen, wordt niet gekozen voor fiscale aftrekken maar voor premies en worden sociale correcties voorzien;
Naast de energiepremie wordt voorzien in een renteloze energielening. De 6de staatshervorming biedt kansen om via het FRGE-fonds, dat ingebed kan worden in de Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV), renteloze leningen aan te bieden voor iedereen die investeringen uitvoert die recht geven op de energiepremie.
Valerie Taeldeman: “Om sociale redenen verkiezen we een premie boven een fiscaal voordeel. Dat maakt dat mensen sneller over de nodige middelen kunnen beschikken. En ook de afbetalingsvoorwaarden van de energielening worden gekoppeld aan het inkomen.”
“Door gedurende 5 jaar een zeer krachtig instrument aan te bieden willen wij een duidelijk signaal geven. Onze CO2-doelstellingen worden sneller bereikt, kwetsbare huurders zullen meegenieten van de voordelen van energiezuinige woningen en dit beleid zal bijdragen aan een economische heropleving”, vult Robrecht Bothuyne aan.
Europese studies wijzen uit dat mensen pas tot actie worden aangezet wanneer wordt ingezet op heldere communicatie, een aantrekkelijk pakket aan steunmaatregelen, een stabiel overheidsbeleid en een goede planning en fasering. Dit voorstel beantwoordt ten volle aan deze voorwaarden.