Els Van Hoof wil grondige evaluatie antidiscriminatiewetgeving
11-12-2014
Internationaal onderzoek wijst uit dat vrouwelijke werknemers niet alleen met het ‘glazen plafond’ maar ook met zogenaamde ‘kleverige vloeren’ te kampen hebben. Hierbij doelt men op het feit dat vrouwen minder snel promoties maken in verhouding tot hun mannelijke collega’s. CD&V-Kamerlid Els Van Hoof ondervroeg de staatssecretaris van Gelijke Kansen over haar benadering van de antidiscriminatiewet.
Voor jobs die een promotie inhielden, hadden de fictieve mannelijke kandidaten in een onderzoek van onder andere de KULeuven 23% meer kans op een positieve reactie op hun sollicitatiebrief, en zelfs 50% meer kans om meteen uitgenodigd te worden op een sollicitatiegesprek in vergelijking met vrouwelijke kandidaten. Els Van Hoof: ‘Anno 2014 zijn dit nog steeds choquerende vaststellingen. Ons land beschikt nochtans over een moderne en uitgebreide antidiscriminatiewetgeving’.
De staatssecretaris van Gelijke kansen gaf aan dat de inhoud van de wet geen probleem is, wel de uitvoering ervan. Daarnaast pleitte ze voor sensibiliseringscampagnes en meer corrigerende mechanismen, bijvoorbeeld om werkgevers te belonen als ze maatregelen nemen op vlak van het zwangerschaps- en moederschapsverlof of flexibiliteit in verband met de combinatie arbeid-gezin.
‘De middelen die nu bestaan, zijn niet voldoende. De praktijktest die in 2007 werd afgeschaft, moet terug worden ingevoerd. Ook de antidiscriminatiewet moet grondig geëvalueerd worden. Het moederschap mag geen kost hebben: het aanrecht is geen exclusief vrouwenrecht’, besluit Van Hoof.