Elke dag een beetje Vaderdag
07-06-2013
Op Vaderdag wil Vrouw & Maatschappij (V&M) alle papa’s naast hun ontbijt op bed ook de resultaten van haar Zij-Blij-enquête voorschotelen. Want daaruit blijkt dat de meeste ondervraagde moeders hun zorgtaken graag wat meer met hun wederhelften zouden delen. Voor vele vrouwen zou dit de combinatie van gezin en arbeid sterk verlichten. Met de enquête, die afgenomen werd bij 1.158 vrouwen in 24 gemeenten, zocht V&M naar oplossingen die zorgen voor een betere integratie van werk en gezin.
“Broodnodig, want deze combinatie is voor het merendeel van de werkende moeders een bron van stress en zorgen, en een reden om deeltijds te gaan werken”, zegt Els Van Hoof, voorzitster van V&M. Net als de voorbije jaren zocht V&M daarom naar oplossingen die zorgen voor een betere combinatie van werk en gezin.
Een eerste voorstel richt zich op de genderbonus, die vaders en moeders moet stimuleren om het ouderschapsverlof waar ze recht op hebben, evenredig te verdelen. In België kunnen beide ouders op dit moment vier maanden ouderschapsverlof opnemen. Ze krijgen hiervoor een uitkering. De vierde maand wordt echter enkel uitbetaald voor kinderen geboren of geadopteerd vanaf 8 maart 2012. V&M wil deze regel uitbreiden naar kinderen geboren voor deze datum, op voorwaarde dat de beide ouders minstens een maand opnemen.
Met een tweede voorstel willen we bedrijven aanmoedigen om vakantieopvang te bieden voor kinderen van hun werknemers. Het huidige beleid, dat fiscale voordelen biedt voor de opvang van 0- tot 3-jarigen, blijkt in de praktijk weinig aanhang te vinden. De opvang van 3- tot 12-jarigen in vakantieperiodes daarentegen is flexibeler en zou een grotere groep mensen bevoordelen.
Ten slotte moeten ook grootouders die dat wensen hun steentje bij kunnen dragen. Door een systeem van flexitijd aan te moedigen, willen we oma en opa de kans geven om meer tijd door te brengen met hun kleinkinderen – na schooltijd, op woensdagnamiddag of tijdens de vakantie.
Het voorstel dat het meest populair bleek te zijn (45,1% van de voorkeurstemmen) richt zich op de genderbonus. Hieruit blijkt dus dat moeders het belangrijk vinden dat beide ouders hier hun steentje bijdragen. “Dit resultaat sluit perfect aan bij een trend die we al langer waarnemen in onze maatschappij, namelijk het feit dat vaders niet langer de enige hardwerkende kostwinner in het gezin zijn”, zegt Els Van Hoof. Bovendien geven zij ook zelf aan dat ze graag wat meer tijd met hun kinderen willen doorbrengen, zo bleek uit onderzoek van de Gezinsbond.
Ook het idee om bedrijven te stimuleren om vakantieopvang te organiseren valt in de smaak, met 36% van de voorkeursstemmen. “Ook dit wijst erop dat vrouwen creatieve oplossingen voorstaan die hen in staat stellen om voltijds te werken en toch een gezin te hebben”, aldus Els Van Hoof. “Hiermee geven ze andermaal het signaal dat ze dezelfde keuzes wensen te kunnen maken als hun partner – zowel op professioneel als op familiaal vlak. Zonder zorgen of schuldgevoelens”.
“Eigenlijk willen al deze mensen in essentie hetzelfde: een warm gezin, een goede job en tijd voor elkaar”, besluit Els Van Hoof. “Maar we zien nog steeds een diepe kloof tussen voltijds werkende vaders en deeltijds werkende moeders. Met onze maatregelen willen wij deze situatie in de gewenste richting duwen. Zodat mama zich niet weer schuldig voelt als de combinatie van taken haar te zwaar wordt. En zodat het voor papa elke dag een beetje meer vaderdag is”.