Einde aan niet-betaalde verkeersboetes
30-03-2012
De laatste jaren is er een stijging te merken in het aantal niet-betaalde verkeersboetes. Daar moet dringend paal en perk aan gesteld worden. Daarom werd gisteren in de Kamer een wetsontwerp goedgekeurd dat een “bevel tot betaling” invoert. De wet zorgt ervoor dat mensen die hun verkeersboetes niet betalen niet langer voor de politierechtbank moeten verschijnen, maar dat ze via een aangetekend schrijven verplicht worden hun boete te betalen.
Deze wet ligt volledig in lijn met het Kick ASS-plan dat Jef Van den Bergh (CD&V) lanceerde. Dit verkeersveiligheidsplan richt zich op drie groepen probleemchauffeurs: de Alcoholrecidivisten, de Snelheidsduivels en de Strafontlopers. Met deze wet worden de strafontlopers immers aangepakt.
Vroeger kreeg een verkeersovertreder eerst een proces-verbaal toegestuurd door de politie (onmiddellijke inning). Als de betrokkene die noch betwist, noch betaalt werd
een minnelijke schikking voorgesteld door het Openbaar Ministerie (parket). Als daar nog steeds geen gevolg aan werd gegeven moest de overtreder voor de politierechtbank verschijnen. Dat laatste wordt via de nieuwe wet niet langer nodig. In de plaats van de overtreder voor de rechtbank te laten komen, wordt een aangetekende brief verzonden met uitnodiging om van rechtswege uitvoerbaarheid te geven aan de betaling. Die uitvoerbaarheid zou afgedwongen kunnen worden door gerechtsdeurwaarders of zelfs door het bedrag af te houden van belastingen.
Aan deze wet zijn volgens CD&V verschillende voordelen verbonden. Ten eerste is het belangrijk dat boetes die worden opgelegd ook effectief betaald worden. Nog te vaak leeft bij de overtreders een gevoel van straffeloosheid, dit moet absoluut vermeden worden. Het wetsontwerp maakt een vlottere inning van verkeersboetes mogelijke.
Ten tweede worden de politieparketten ontlast. De niet-betaalde minnelijke schikkingen zorgen nu voor een kwart van de werklast van de politieparketten. Daardoor beslissen sommige parketten om kleine overtredingen niet langer te vervolgen. In het ene arrondissement gaat het bijvoorbeeld over snelheidsovertredingen op autosnelwegen tot 133 kilometer per uur, in andere tot 127 kilometer per uur. Dit brengt discriminatie mee van de ene burger ten opzichte van de andere. Een overtreding is een overtreding en mag geenszins afhankelijke zijn van de plaats waar ze werd begaan.
Ook de politierechtbanken worden door deze wet ontlast. Het is essentieel dat hun zittingscapaciteit wordt voorbehouden voor zaken die echt belangrijk zijn zoals rijden onder invloed van alcohol of ongevallen met doden en gewonden. In Antwerpen bijvoorbeeld gaat meer dan de helft van de te verwerken dossiers van de politierechtbanken over niet betaalde boetes.