Eind maart 551 vacatures in onderwijs en 1674 werkzoekende leerkrachten
22-04-2015
Eind maart waren er in het basis- en het secundair onderwijs in Vlaanderen 551 openstaande vacatures. Dat heeft Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits geantwoord op een vraag in het Vlaams parlement. De minister gebruikt de meest recente monitoring van de onderwijsarbeidsmarkt. Het aantal vacatures is het voorbije jaar in alle onderwijsniveaus gestegen. In het basisonderwijs is er een stijging van 7,6%, in het secundair onderwijs is er een stijging van 22,5% en het buitengewoon secundair onderwijs kent een stijging van 36,4 %.
Daarnaast waren er eind maart 1674 werkzoekende leerkrachten in Vlaanderen. Het gaat om werkzoekenden die én een onderwijsdiploma hebben én de intentie/aspiratie hebben om in het onderwijs te gaan werken. In het kleuteronderwijs is het aantal werkzoekenden het afgelopen jaar gestegen met bijna 28%, in het lager onderwijs was er een daling van werkzoekende leerkrachten met 7,5 % en voor de eerste en tweede graad van het secundair onderwijs is er een daling van het aantal werkzoekenden met 1,8%.
Vlaams minister Crevits heeft die cijfers geduid naar aanleiding van het nieuws dat de VDAB vorig jaar ruim 6900 leerkrachten op overschot telde. Deze cijfers houden rekening met alle werkzoekenden die zeggen dat ze graag in het onderwijs willen werken, ook zij die niet beschikken over een onderwijsdiploma. Bovendien slaan de cijfers op alle onderwijsniveaus en onderwijsfuncties. Scholen melden ook niet alle vacatures aan de VDAB. Minister Crevits roept de scholen op om dat wel te doen om zo meer kansen te geven aan jongeren die werk zoeken.
Op langere termijn zullen door de demografische evolutie in Vlaanderen veel leerkrachten nodig zijn. Minister Crevits start daarom het gesprek over de loopbaan van leerkrachten op met de sociale partners, ziet kansen voor meer werkzekerheid in de bestuurlijke schaalvergroting en wil de lerarenopleiding versterken.