Eerste stappen in structurele aanpak capaciteitsuitdaging schoolinfrastructuur
19-02-2016
Thema's: Onderwijs
Net drie weken nadat hij in het Vlaams Parlement een vraag om uitleg had gesteld aan de minister, stelt Vlaams Volksvertegenwoordiger Jos De Meyer met grote tevredenheid vast dat er hiermee eindelijk succesvolle stappen worden gezet in de structurele aanpak van de capaciteitsproblematiek.
In 2016 wordt er 40 miljoen euro verdeeld tussen 15 gemeenten en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest op basis van een zo nauwkeurig mogelijke langetermijnvergelijking tussen de vraag- en aanbodzijde inzake schoolcapaciteit in onze Vlaamse en Brusselse gemeenten. Deze middelen kaderen binnen de 500 miljoen die de regering voor deze legislatuur al voorzag voor scholenbouw.
Doordat met een tijdsperspectief tot 2030 de vraaggegevens op basis van de wetenschappelijke capaciteitsmonitor zijn aangevuld met aanbodgegevens die door de steden en gemeenten zijn aangeleverd, is met deze middelenverdeling over drie jaar bovendien de basis gelegd voor een grotere continuïteit van het in de volgende jaren te voeren beleid.
De lokale taskforces capaciteit hebben nu als opdracht om een aantal capaciteitsprojecten te selecteren met als doel extra plaatsen in de scholen te creëren. Zowel de gefinancierde scholen van het GO!-Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap als de gesubsidieerde scholen uit het vrij en officieel onderwijs kunnen zo mee instaan voor een snelle realisatie van bijkomende capaciteit in hun gemeente. In constructief overleg kunnen alle onderwijsnetten hun verantwoordelijkheid opnemen en dankzij een evenwichtige selectie behouden alle leerlingen ook in gemeenten en steden met capaciteitsgebieden hun recht op vrije schoolkeuze.