Minister van Financiën Vincent Van Peteghem neemt een eerste stap in het uitdoven van de Bijzondere Bijdrage Sociale Zekerheid, een crisisbelasting die dateert uit 1994. Door het systeem af te bouwen wordt de koopkracht van gezinnen en alleenstaanden versterkt en de promotieval verkleind. Het is onmiddellijk ook de eerste stap in de bredere fiscale hervorming die Minister Van Peteghem voorbereidt en die uiteindelijk zal leiden tot de volledige uitdoving van het systeem.
“Met het geleidelijk uitdoven van het systeem van de Bijzondere Bijdrage Sociale Zekerheid pakken we een verouderde fiscale maatregel aan en verlagen we tegelijkertijd gevoelig de lasten op arbeid in ruil voor meer nettoloon. Dat is helemaal in de geest van de fiscale hervorming die ik op dit moment voorbereid”, zegt Vice-eersteminister en Minister van Financiën Vincent Van Peteghem.
De Bijzondere Bijdrage Sociale Zekerheid of BBSZ werd in 1994 ingevoerd om de sociale zekerheid mee te financieren in een periode dat de Belgische Federale Regering inspanningen moest leveren om toe te kunnen treden tot de Eurozone. Vandaag is het systeem echter scheefgetrokken omdat de schalen nooit werden aangepast aan de index. Daardoor is de fiscale en parafiscale druk geleidelijk verschoven van de middeninkomens richting de lagere inkomens. Waar de belasting in 1994 slechts het maximum bereikte bij een netto belastbaar inkomen gelijk aan 240% van het gemiddelde jaarloon, is dit bijna 30 jaar later al bij 125% van het gemiddelde jaarloon.
Minister Van Peteghem verkreeg tijdens de begrotingsgesprekken voor 2022 een budget om een eerste stap te zetten in de uitdoving van het systeem van de BBSZ. Zo geven we een impuls aan de koopkracht van werkende alleenstaanden en werkende koppels. Daarenboven zorgen we dat de impact van de federale werkbonus op de lagere lonen niet onmiddellijk wordt wegbelast.
Daarnaast wordt ook het probleem van de promotieval aangepakt. Het optrekken van het minimumloon in het kader van het sociaal akkoord en de federale werkbonus versterken dat effect. Enkel door het systeem van de BBSZ geleidelijk uit te doven, wordt dit probleem aangepakt.
Deze eerste fase is dan ook de eerste stap in de bredere fiscale hervorming die Minister Van Peteghem op dit moment voorbereidt. Het is de bedoeling dat het systeem van de BBSZ volledig uitdooft in het kader van deze bredere fiscale hervorming.
Dit akkoord van de federale regering komt middenklasse én kwetsbaren ten goede. Meer loon, minder kosten. #begroting pic.twitter.com/X3S8lS71dV
— CD&V (@cdenv) October 12, 2021