Eerste rapport met sociale statistiek over drinkwaterlevering
05-07-2013
Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege legde vandaag het rapport ‘Statistieken toepassing Algemeen Waterverkoopreglement 2012’ voor aan de Vlaamse Regering. Het rapport is het eerste in zijn soort. Het Algemeen Waterverkoopreglement, dat sinds 1 juli 2011 van kracht is, verplicht waterleveranciers en rioolbeheerders immers tot een jaarlijkse rapportering die een grondig inzicht geeft in de verhouding exploitant-klant.
Het rapport geeft informatie over hoe waterleveranciers en rioolbeheerders de openbare dienstverplichtingen uit het Algemeen Waterverkoopreglement invullen. Het gaat om de milieuzorgplicht, de afsluiting en heraansluiting van klanten, de keuring van de binneninstallatie en de privéwaterafvoer, de te volgen procedure voor de opvolging van wanbetaling, de minnelijke schikking voor een abnormaal hoog verbruik (lekken) en de klachtenbehandeling.
Dit zijn enkele vaststellingen uit het rapport voor 2012:
de 11 watermaatschappijen tellen samen 2.519.589 huishoudelijke klanten;
er werd 65.713 keer een uitstel van betaling gevraagd. De watermaatschappijen staan vrijwel altijd (98%) een aanvraag tot uitstel van betaling of tot het verkrijgen van een afbetalingsplan toe. Er werden 34.396 afbetalingsplannen aangevraagd. Slechts 1,8% ervan werd geweigerd;
ongeveer 60% van de aanvaarde afbetalingsplannen werd correct nageleefd;
8% van de huishoudelijke klanten (201.195) ontving een ingebrekestelling voor het niet tijdig betalen van de waterfactuur;
23.185 dossiers (ca. 1%) werden overgemaakt aan de Lokale Adviescommissie (LAC) met de vraag om de betreffende klant te mogen afsluiten;
5.074 huishoudelijke klanten werden in 2012 effectief afgesloten
3.472 minnelijke schikkingen werden aangevraagd, waarvan 882 schikkingen werden toegestaan voor abnormaal hoog verbruik (lekken).
Bescherming
Vlaams minister Joke Schauvliege: “Bijna 1% van de huishoudelijke klanten wordt geconfronteerd met een dreiging tot afsluiting van de watertoevoer. De cijfers onderstrepen de noodzaak van de huidige hervorming van de afsluitregeling waarbij o.m. de motivatie voor afsluiting duidelijk en met standaardprocedures wordt vastgelegd. Dat moet zorgen voor een betere bescherming op het terrein.” Die betere bescherming is verankerd in de wijziging van het LAC- en drinkwaterdecreet dat door de Vlaamse Regering werd goedgekeurd en waarover het Vlaams Parlement volgende week stemt.
Bovendien heeft op 21 juni de Vlaamse Regering zijn principiële goedkeuring gehecht aan een voorstel van minister Schauvliege dat met een aantal sociale maatregelen kwetsbare groepen beter behoedt voor afsluitingen. Een van die maatregelen is de invoering van het statuut ‘beschermde klant’. Dat statuut geeft toegang tot bijkomende rechten, zoals een gratis waterscan (om aan te zetten tot rationeel watergebruik), de mogelijkheid tot een maandelijkse betaling, de opmaak van een betalingsplan op maat en het ongedaan maken van kosten die gepaard gaan met het versturen van herinneringsbrieven en de kwijtschelding. Tegelijk wordt eenduidigheid geschapen in de sociale kortingen van watermaatschappijen. Nu zijn die te versnipperd. Zo worden de leefloners, bejaarden met een minimumpensioen en gehandicapten met een vervangingsinkomen voortaan vrijgesteld van de vaste vergoeding voor drinkwater.
Daarnaast zijn er maatregelen voor alle klanten: zo wordt in het Algemeen Waterverkoopreglement het begrip ‘verborgen lek’ preciezer bepaald. Daardoor hebben klanten die te goeder trouw handelden, recht op een minnelijke schikking. Uit de rapportering blijkt dat de drinkwatermaatschappijen nog te veel ruimte voor interpretatie hebben, vaak in het nadeel van de klant. Dikwijls met grote financiële gevolgen. Dit wordt nu eenduidig geregeld.
Vlaams minister Joke Schauvliege: “Het is voor het eerst dat dergelijke sociale statistiek over de openbare watervoorziening wordt gemaakt. Al dit materiaal zorgt samen met het Algemeen Waterverkoopreglement voor een nog betere onderbouwing van mijn drinkwaterbeleid: alle klanten krijgen garanties inzake dienstverlening, maar vooral de sociaal kwetsbare groepen worden zowel financieel, technisch als inzake dienstverlening bijkomend ondersteund.”
Het volledige rapport vindt u op: http://www.vmm.be/pub/statistieken-toepassing-algemeen-waterverkoopreglement