Een groot aantal belangrijke buitenlandse digitale spelers dragen in verhouding niet bij, terwijl onze eigen bedrijven hier wel belastingen betalen. De grote buitenlandse spelers doen dit door hun activiteiten zo te organiseren dat ze geen of bijna geen belastingen betalen op Belgische inkomsten. Hierdoor ontstaat een oneerlijke concurrentie van de e-commerce met de duurzame lokale bedrijven.
CD&V-voorzitter Joachim Coens: “Rechtvaardige fiscaliteit vergt een eerlijke bijdrage van grote digitale spelers zodat onze duurzame lokale ondernemingen een gelijker speelveld krijgen.”
We kopen meer en meer online, dit is wellicht een evolutie die zal blijven na deze coronacrisis. “Alleen moeten we beseffen dat de grote online giganten niet evenveel bijdragen dan onze lokale ondernemingen, die net tegen die giganten moeten opboksen”, zegt Coens. Hij gaat verder: “Onze lokale ondernemingen zijn terecht ongerust. Er is een vorm van oneerlijke concurrentie die moet rechtgezet worden”.
Momenteel moeten bedrijven belastingen betalen in het land waar ze een of meerdere kantoren hebben. Digitale bedrijven kunnen echter in meerdere landen actief zijn en omzet genereren zonder daar fysiek aanwezig te zijn. Volgens cijfers van de Europese Commissie bevindt bij digitale multinationals 50% van de filialen zich in het buitenland. Zo ontsnappen ze aan belastingen.
Dit heeft ertoe geleid dat digitale bedrijven slechts de helft aan belasting betalen in vergelijking met wat traditionele bedrijven betalen. Dit moet rechtvaardiger. De Europese Commissie stelde eerder al voor om een digitaks in te voeren. Zo kunnen bedrijven belast worden op de plaats waar hun waarde wordt gecreëerd. Vorig jaar nam ook het Europees Parlement een resolutie aan waarin de Commissie en de lidstaten worden opgedragen om tot een overeenstemming te komen over een gemeenschappelijk Europees standpunt over een internationale digitaks.
Heel recent oordeelde het Europese Hof van Justitie dat geen enkele Europese regel lidstaten verbiedt om bedrijven op hun omzet te belasten die zij behalen door (digitale) activiteiten op hun grondgebied. Coens wil het probleem aanpakken op alle niveaus. “België kan perfect een kader maken én Europees blijven aandringen voor een oplossing”, legt Joachim Coens uit.
We zullen moeten investeren, in de economie, in koopkracht, maar ook in het welzijn van mensen en in onze gezondheidszorg, armoede moet bestreden worden, tegelijk staat ons land voor een grote budgettaire uitdaging, waardoor ook moet gekeken worden naar de inkomstenzijde. Voor de inkomsten kijken we naar rechtvaardige fiscaliteit. “De grote internetgiganten die hier aanwezig zijn dragen niet naar verhouding bij. Dit leidt bovendien tot oneerlijke concurrentie met onze lokale bedrijven, die hier wel belastingen betalen. Een herijking is dus absoluut noodzakelijk”, besluit Coens.