Eenzijdige beeldvorming over dementie leidt tot gemiste zorg en isolement
15-09-2012
Vandaag, op de Werelddag Dementie, maakte Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen de resultaten bekend van de nulmeting van de campagne ‘Vergeet dementie, onthou mens’. Die meting werd gehouden door het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen en ging na hoe de gemiddelde Vlaming kijkt naar personen met dementie.
Dementieplan 2010 - 2014
De kans dat iemand in zijn leven dementie krijgt, is 1 op 5. Meer dan ooit maakt de ziekte haar opmars. Toch heerst er nog steeds taboe rond dementie. Hierdoor wordt de persoon met dementie vaak verhinderd om deel te nemen aan het sociale leven. Zo isoleert niet alleen de persoon met dementie, maar ook zijn familie. Het eenzijdige beeld over dementie leidt tot laattijdige of verkeerde diagnosestelling, gemiste zorg en isolement. Daarom is genuanceerde beeldvorming en destigmatisering van de ziekte een wezenlijk luik van het Dementieplan Vlaanderen 2010 – 2014.
Om dit luik zo concreet mogelijk uit te werken, gaf Vlaams minister Jo Vandeurzen aan het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen de opdracht om na te gaan hoe de gemiddelde Vlaming kijkt naar personen met dementie.
Nulmeting Expertisecentrum Dementie Vlaanderen
Eén van de uitkomsten van het onderzoek is dat 70 % van de Vlamingen angst heeft voor dementie. Ondermeer die angst en een eenzijdig beeld op dementie maken dat er een leemte van ongeveer één jaar is tussen de eerste symptomen van dementie en het melden ervan aan een vriend of de partner. Meer nog, pas twee tot drie jaar na de eerste tekenen van dementie wordt de diagnose gesteld door een arts. Dat tijdige en passende zorg hierdoor gemist wordt, spreekt boekdelen.
Andere resultaten van de meting vindt u in de bijlage.
De meting van hoe de gemiddelde Vlaming kijkt naar dementie, wordt de komende jaren op regelmatige tijdstippen herhaald. Zo kan opgevolgd worden of de campagne ‘vergeet dementie, onthou mens’ effectief leidt tot een genuanceerder beeld over personen met dementie.
Engagementsverklaring
Willen we dat de Vlaming genuanceerder naar dementie kijkt? Dan is dat niet louter een opdracht van de Vlaamse overheid. Alle overheden en actoren op het terrein kunnen hierin hun verantwoordelijkheid opnemen. Daarom richt minister Jo Vandeurzen zich op prioritaire partners die bereid zijn hun schouders onder dit project te zetten. Vandaag worden lokale en provinciale overheden, organisaties die werken rond dementie, media, socio-culturele verenigingen, enz. proactief gecontacteerd om via een charter en concrete acties mee te werken. En dit lukt. Zo ondertekenden, vandaag tijdens de slothappening van de Werelddag Dementie, de Vlaamse Alzheimer Liga, de Vlaamse Ouderenraad, de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten, de Provincie West-Vlaanderen en de stad Brugge als eersten de engagementsverklaring.
Ter ondersteuning van de campagne is sinds eind 2011 het campagneplatform www.onthoumens.be actief. Organisaties, gemeenten, overheden of voorzieningen kunnen er terecht om hun engagement waar te maken. Het digitaal platform biedt ondermeer het internationaal unieke framingonderzoek van prof. B. Van Gorp (KULeuven), de checklist informatiedragers van de Koning Boudewijnstichting, getuigenissen van ambassadeurs, ondersteunende huisstijl, beeldenbank, goede voorbeelden en een activiteitenkalender.
Music For Life 2012
Gisteren 14 september maakte de VRT bekend dat de sensibiliserings- en fondsenwervingsactie van Music For Life 2012 in het teken zal staan van dementie. Minister Jo Vandeurzen is meer dan tevreden met deze keuze en wenst VRT en Studio Brussel alle succes en ondersteuning toe. Een dementievriendelijk Vlaanderen, waarbij kwaliteit van leven voor personen met dementie en zijn naasten het ultieme doel is, komt hiermee een belangrijke stap dichter bij.
Bijkomende informatie
Informatie over dementie:
- www.dementie.be
- www.onthoumens.be
- www.vergeetdementie.be
- Dementieplan Vlaanderen 2010-2014: klik hier
- Cijfers & feiten over dementie: klik hier