Eengemaakt bankentoezicht: eerste stap naar een bankenunie
12-09-2012
"Een uniform en geïntegreerd toezicht op de banken in de eurozone is een essentieel onderdeel van het pakket maatregelen dat nodig is om de constructiefouten van de euro die ons nu parten spelen, recht te zetten." Dit zegt Europarlementslid Marianne Thyssen (CD&V) in een reactie op het voorstel dat Eurocommissaris Barnier vandaag lanceert.
Marianne Thyssen is aangesteld tot parlementair rapporteur voor het verordeningsvoorstel over het Europees bankentoezicht dat Europees Commissaris voor de interne markt en diensten, Michel Barnier, vandaag voorstelt.
Marianne Thyssen is tegelijk ook rapporteur voor de 'roadmap' om de Europese economische en monetaire unie te versterken en de euro steviger te verankeren. Dit voorstel van roadmap werd voorgesteld op de Europese top van juni laatstleden en werd uitgetekend door Herman van Rompuy (Voorzitter van de Europese Raad), in samenwerking met Jean-Claude Juncker (Voorzitter Eurogroep), Mario Draghi (voorzitter ECB) en Jose Manuel Barroso (Voorzitter Commissie).
Een Europees bankentoezicht in combinatie met een Europese regeling voor het herstructureren en afwikkelen van banken in moeilijkheden en een Europees versterkte depositogarantieregeling zal er toe leiden dat de eurozone een echte bankenunie wordt. Het Europees bankentoezicht is één van de sleutelelementen in de nieuwe visie op de economische en monetaire unie, die hiernaast ook voorstellen bevat om tot een sterkere begrotingsunie en meer economische integratie te komen en om de democratische legitimiteit van de Unie te verbeteren.
"Dat laatste aspect levert alvast een eerste probleem op wat het voorstel Barnier betreft", vindt Thyssen. "Barnier baseert zijn voorstel op artikel 127 (6) van het Verdrag. Voor het Parlement heeft dit tot gevolg dat we slechts advies mogen geven in plaats van mee te beslissen. Als we werkelijk meer democratische legitimiteit willen, moet het Parlement ook mede-zeggenschap hebben over dit voorstel. Dit is mogelijk, zonder de rechtsgrondslag te moeten wijzigen, als het in een pakket wordt opgenomen met het andere wetgevingsvoorstel dat op tafel ligt, namelijk het voorstel tot wijziging van de verordening over de Europese bankenautoriteit, waarin het Europees Parlement wel medebeslissingsrecht heeft. Het alternatief, namelijk vragen dat de rechtsgrond wordt gewijzigd, betekent minimum 6 maanden tijdsverlies. En dat kunnen we in deze woelige crisistijden wel missen. Een snelle beslissing over het Europees toezichtmechanisme is immers cruciaal, want het oprichten van dit toezichtmechanisme is de voorwaarde om het ESM rechtstreeks kapitaal te laten injecteren in de banken, hetgeen de vicieuze cirkel tussen de overheidsschuld en de bankencrisis zou doorbreken en meteen de rentevoet op overheidsobligaties naar een normaal niveau zou brengen."