De Vlaamse begroting is rond
Ministers Hilde Crevits, Jo Vandeurzen en Joke Schauvliege zorgden mee voor een sociaal rechtvaardig akkoord voor jong en oud. Voor een samenleving waar het goed leven is.
Waar gaat al het geld naartoe?
Vlaanderen investeert meer geld in onder andere onderwijs, welzijn, natuur en landbouw.
Hilde Crevits: “Voor onderwijs gaat er 12,5 miljoen extra naar de allerkleinsten, de kleuters. Bovendien investeren we ook extra middelen in verschillende onderwijsvernieuwingen: er is het duaal leren, het nieuwe hoger beroepsonderwijs, een betere leerlingenbegeleiding en de hervorming van de lerarenopleiding. Voor beginnende leraren staat er bovendien een collectieve arbeidsovereenkomst op til.”
Jo Vandeurzen: “In de zorg- en welzijnssector blijven we het aanbod versterken. Zo zorgen we onder andere voor extra ondersteuning voor personen met een beperking, en breiden we het aantal woonzorgcentra en woongelegenheden uit.”
Meer middelen om het zorg- en welzijnsaanbod te versterken
Ook in 2018 blijft de Vlaamse regering meer middelen inzetten om het zorg- en welzijnsaanbod te versterken.
Zo zal er in de eerste plaats extra ondersteuning voorzien worden voor personen met een beperking en willen we ook de mensen met de grootste ondersteuningsnood de juiste zorgen garanderen. Daarbij nemen we ook binnen onze Vlaamse bevoegdheid onze verantwoordelijkheid en zorgen we in 2018 voor extra plaatsen in de woonzorgcentra, terwijl ook het aanbod in de thuiszorg verder uitbreidt. Bovendien komt er ook een betere financiering van de woonzorgcentra in functie van de hoeveelheid zorg die de zorgbehoevenden nodig hebben.
Daarnaast wordt er ook verder geïnvesteerd in het Actieplan Jeugdhulp. Ten eerste voorzien we een zorggarantie voor heel jonge kinderen die niet langer thuis kunnen blijven. Daarnaast investeren we ook fors in hulp die rechtstreeks toegankelijk is en laagdrempelige psychische zorg. Op die manier krijgen ook de allerjongsten in onze samenleving, sneller en beter de ondersteuning die ze nodig hebben én verdienen.
Tot slot is 2018 ook het jaar waarin we de fundamenten leggen voor onze eigen Vlaamse bescherming. Een ambitieus project dat, net zoals het Groeipakket voor elk kind - de Vlaamse invulling van de kinderbijslag - tegen 2019 operationeel moet kunnen worden.
Verder investeren in kwaliteitsvol onderwijs
Voor onderwijs gaat er in de eerste plaats €12,5 miljoen extra naar de allerkleinsten, de kleuters, en worden extra middelen geïnvesteerd in de verschillende onderwijsvernieuwingen. Zo is er onder andere het duaal leren en het nieuwe hoger beroepsonderwijs, en investeren we in een betere leerlingenbegeleiding.
Verder wordt er stevig doorgewerkt aan een collectieve arbeidsovereenkomst voor de 185.000 personeelsleden van het onderwijs, waarin er ook specifieke aandacht zal zijn voor de beginnende leerkracht. Daarbij kreeg ook de hervorming van de lerarenopleiding vrijdag groen licht, en blijven we extra scholen bouwen om zo alle kinderen een plaats te bieden en te laten genieten van kwaliteitsvol onderwijs.
Vlaanderen investeert extra in milieu, natuur en landbouw
Zo wordt er onder meer heel wat geld vrijgemaakt voor steun aan landbouwers na de vorst en droogte. De Vlaamse regering erkende op voorstel van Joke Schauvliege twee landbouwrampen dit jaar, zodat een deel van het oogstverlies kan worden gerecupereerd via het Vlaams Landbouwrampenfonds.
Daarnaast zullen we heel wat extra investeren in natuur en bos, en maken we bijkomend budget vrij voor de afbouw van asbest. Tot slot maken we 100 miljoen vrij voor het klimaat, met focus op de vermindering van de CO2-uitstoot.