Een op vier toppers van de federale administraties is een vrouw
19-02-2015
De federale administraties zijn goed op weg op de vooropgestelde quota te bereiken. Dit blijkt uit een parlementaire vraag van CD&V-Kamerlid Els Van Hoof aan de minister van Ambtenarenzaken. Voor zowel mandaatfuncties als voor het middenkader mag immers niet meer dan twee derden van de hiërarchie van hetzelfde geslacht zijn.
‘De federale regering heeft zich verbonden de inspanningen door te zetten in verband met genderbeleid binnen de federale administraties. Dat is goed. Dat quota werken, bewijst ook de samenstelling van onze parlementen’, zegt Els Van Hoof. Volgens recente onderzoeken bevindt België zich voor wat betreft het aantal vrouwelijke parlementsleden in de Europese top: zo zetelen 44% vrouwen in het Vlaams parlement, bijna 40% in het federaal parlement en meer dan 40% in Brussel en in het Waals parlement.
Daarnaast moeten de beursgenoteerde bedrijven in ons land, afhankelijk van onder meer hun grootte, tegen 2017 of 2019 minstens één derde (en hoogstens twee derde) vrouwen in hun raden van bestuur tellen. Wie echter niet het goede voorbeeld geeft, zijn de federale kabinetten: slechts 2 op de 23 nieuwe kabinetschefs zijn een vrouw (8%). Zij zijn bovendien aangesteld door een vrouwelijke minister. De federale overheidsdiensten (FOD’s) doen het gelukkig beter.
Volgens de minister zijn er sinds juni 2012 36 benoemingen gebeurd in mandaatfuncties, waarvan 15 vrouwen. Dat is 42%. Dit brengt het totaal aantal vrouwelijke mandaathouders op 24%, waar dit in 2007 nog 16% bedroeg. In het middenkader (de graden A3, A4 en A5) bedraagt het totaal aantal vrouwen 32%, waar dit in 2007 nog 23% bedroeg. Bovendien worden binnen het kader van rekrutering en selectie een aantal maatregelen genomen binnen de administraties, zoals top skills: dit is een project dat als doelstelling heeft meer vrouwen aan te moedigen om te solliciteren voor een managementfunctie.
‘De balans is positief’, zegt Van Hoof. ‘Als deze trend zich voortzet, zullen de vooropgestelde quota bereikt worden. Dat is een prettige vaststelling. Onderzoek heeft immers aangetoond dat een werkvloer waar de gendergelijkheid gerespecteerd wordt, betere resultaten haalt.’