Eén miljoen kiezers in de kou door beslissing Federale Regering?
Elektronisch stemmen mogelijk overal op de helling als Federale Regering budget van 2,5 miljoen euro niet toekent
In de Senaat ondervroeg senator Dirk Claes zopas minister van Binnenlandse Zaken Milquet over het dossier van de stemcomputers. Eerder bleek dat sommige ministers in de Federale Regering het engagement tegenover de Gewesten zouden willen intrekken.
Senator Claes: "De Federale Regering sloot in 2008 een samenwerkings-overeenkomst af met de Gewesten zodat een nieuw digitaal stemsysteem kan worden ingevoerd in Vlaanderen en Brussel. De Gewesten - die 80% van de kosten op zich nemen - rekenen op de 20% van de Federale Regering wat neerkomt op 15 miljoen euro, een engagement dat trouwens ook in een federale wet werd vastgelegd."
De Vlaamse Regering wil dat, naast de gemeenten die nu al elektronisch stemmen, ook de steden van minimum 25.000 inwoners gebruik kunnen maken van een nieuw digitaal stemsysteem. Minister Vande Lanotte gaf vandaag echter aan dat hij deze uitbreiding naar de steden echter niet ziet zitten.
Volgens CD&V-senator Dirk Claes zijn het echter ook de steden die gebaat zijn met een digitaal stemsysteem. Ze kunnen dan gebruik maken van een transparant en modern stemsysteem, moeten geen duizenden stemmentellers oproepen (en betalen) en kennen hun stemresultaat snel op de avond.
Claes: "De discussie draait over slechts 2,5 miljoen euro. Met dit bedrag zouden 1 miljoen extra inwoners in de steden kunnen gebruik maken van het digitale stemsysteem. Als de Federale Regering opteert om het nieuwe stemsysteem enkel in te voeren in de gemeenten waar nu al elektronisch wordt gestemd, betekent dit een schending van de gunstige 'package-deal' met de producent en verhoogt dit de kostprijs per stemcomputer met maar liefst 1000 euro."
Indien de 2,5 miljoen euro niet wordt toegekend, zal de Vlaamse Regering dus geen enkele bestelling kunnen plaatsen. Hierdoor zal er overal weer op de ouderwetse manier met potlood en papier moeten worden gestemd. De beslissing van de Federale Regering - morgen op de Ministerraad - heeft dus een grote impact op de inwoners van Brussel en de meeste Vlaamse gemeenten, aldus nog CD&V-senator Dirk Claes.
Verder geeft Claes aan dat elke gemeente natuurlijk vrij is om al dan niet over te stappen op het digitale stemsysteem.