Op donderdag 28 november heeft het Europees parlement een resolutie goedgekeurd waarin de Europese ambities voor de strijd tegen de klimaatverandering fors worden opgetrokken. Europarlementslid Cindy Franssen: “Met deze tekst toont het parlement zich een ambitieuze partner om de klimaatverandering een halt toe te roepen, zij aan zij met de nieuwe Europese Commissie. Samen willen we ambitieuze doelstellingen die zorgen voor een sociale en rechtvaardige groene omslag.”
Cindy Franssen: “Het Europees Parlement zet duidelijke lijnen uit voor de internationale klimaatconferentie die vanaf volgende week doorgaat in Madrid. Dit wordt meteen de eerste grote test voor de nieuwe Commissie Von der Leyen. Dit moeten we juist krijgen om van de Europese Green Deal een succes te maken."
Daarom stuurt het Europees parlement vandaag een krachtig signaal waarmee we aantonen dat urgente actie nodig is in de strijd tegen de klimaatverandering. En dat is nodig, vindt Franssen: "Studies tonen immers aan dat we met de huidige maatregelen de doelen van het klimaatakkoord van Parijs niet zullen halen. Daarom pleiten we voor een ambitieuzere vermindering van de broeikasgasuitstoot tot 55% tegen 2030, in vergelijking met 40% minder uitstoot vandaag. Tegen 2050 willen we naar een klimaatneutraal Europa. Zeker in de transportsector kunnen nog grote winsten geboekt worden. Denk bijvoorbeeld aan de lucht- en scheepvaart, die nog te veel utstoten en een grote impact hebben. Dit zullen we moeten aanpakken, liefst op internationaal niveau, maar indien nodig ook op Europees niveau.”
“Voor ons is het echter essentieel dat deze groene transitie ook een sociale transitie is. We moeten iedereen erin meenemen, met specifieke aandacht voor kwetsbare groepen en de landen die nog het meeste broeikasgassen uitstoten", zegt Franssen. "We willen de mensen versterken en nieuwe jobs creëren. Hiervoor hervormen we bestaande fondsen zoals het Europees globaliseringsfonds, dat nu ook kan worden ingezet wanneer bedrijven het slachtoffer zijn van de gevolgen van de klimaatverandering."
Op voorstel van Ursula von der Leyen, de nieuwe voorzitster van de Europese Commissie, zal er ook een fonds in het leven worden geroepen dat een sociaal rechtvaardige omslag moet ondersteunen Ook de administratieve last bij het aanvragen van fondsen moet dringend lager, zodat ook kleine bedrijven gebruik kunnen maken van de beschikbare fondsen die de groene omslag ondersteunen.
“Naast het beschermen van de planeet gaat het ook om de bescherming van onze burgers. Niet alleen sociaal, maar ook op vlak van gezondheid. Het wordt immers steeds duidelijker hoe groot de gevolgen van de klimaatverandering op de volksgezondheid zijn. Met deze resolutie ondersteunen we de nieuwe Commissie in het streven naar propere lucht en een gezonde leefomgeving, voor de gezondheid van onze burgers”, besluit Franssen.