De Vlaamse Regering besliste in april dit jaar om de samenwerkingsverbanden ‘één gezin - één plan’ (1G1P) uit te rollen over heel Vlaanderen en in te zetten op een stevige lokale verankering binnen de eerstelijnszones. Met de laatste erkenning van 1sGEZINd is ‘één gezin - één plan’ nu officieel gebiedsdekkend over heel Vlaanderen en Brussel. Het gaat in totaal om 16 samenwerkingsverbanden die actief zijn in 60 eerstelijnszones (59 in Vlaanderen en één in Brussel).
‘Eén gezin - één plan’ heeft als doel beter toegankelijke en sneller inzetbare hulp aan kinderen, jongeren en gezinnen te bieden. Vertrekpunt daarbij is één gezinsplan, waar het gezin zelf en alle betrokkenen aan meewerken om de situatie voor de kinderen beter te maken. Limburg kende al twee samenwerkingsverbanden: de ‘Plan-Trekkers’ in het oosten en ‘GezinCentraal’ die de regio noord en mid-west bedient. Het samenwerkingsverband 1sGEZINd is het Limburgse sluitstuk waarmee nu ook de regio rond Hasselt en het zuiden van de provincie kan bediend worden.
Limburg beschikt nu over een 40-tal VTE gezinscoaches en een 6-tal VTE eerstelijnspsychologen voor het versterken van ondersteuning aan gezinnen, die vanuit basisvoorzieningen, als de Huizen van het Kind, worden aangemeld. De drie samenwerkingsverbanden werken op hun beurt samen over de grenzen van het eigen werkingsgebied en komen zo tot één jeugdhulp voor meer gespecialiseerde diensten in Limburg. Een aantal partners zijn dan ook actief in meerdere samenwerkingsverbanden.
Vlaams minister van Welzijn en Gezondheid Wouter Beke: “We wilden 1G1P verder uitbouwen en gebiedsdekkend maken voor heel Vlaanderen. Daarom is nu ook het laatste, nieuwe Limburgse initiatief ‘1G1P 1sGEZINd’ erkend. Met 1G1P zorgen we ervoor dat elk gezin een stevig ankerpunt krijgt voor alle ondersteuningsvragen, en vooral dat dit kan vanuit de hun vertrouwde dienstverlening in een Huis van het Kind, een OverKophuis of bijvoorbeeld ook de kinderopvang.”