Het Genkse stadsbestuur heeft een nieuw en krachtig klimaatplan uitgewerkt. Met dit plan doet Genk het beter dan andere Vlaamse centrumsteden en het maakt van Genk een van de koplopers op klimaatvlak in Limburg.
Wim Dries: "Duurzaamheid en klimaat zijn een integraal onderdeel van het Genkse meerjarenplan 2020-2025. Ongeveer een derde van de investeringen in deze periode gaan naar klimaatacties."
De stad Genk zal in de komende tien jaar een krachtig klimaatbeleid voeren. De stad investeert sterk in hernieuwbare energie, woningrenovatie en de modal shift naar fietsen en wandelen. "Allemaal maatregelen om onze koolstofvoetafdruk te verkleinen", zegt burgemeester Wim Dries.
"Een sterke daling van emissies is nodig om de 2030-doelstelling te halen; daarvoor is een CO2-reductie van 40% nodig", vertelt schepen van Duurzaamheid Toon Vandeurzen. "Genk is de Vlaamse centrumstad met de grootste reductie in CO2-uitstoot. Ook in Limburg is Genk koploper: slechts twee van de 42 Limburgse steden en gemeenten doen beter."
Voor Toon Vandeurzen is klimaat een van de grootste uitdagingen op wereldvlak. Hij wil de klimaatuitdaging lokaal aanpakken: "In het Genks Klimaatplan 2030 staan in totaal 53 klimaatacties. Deze acties zijn geënt op verschillende beleidsassen. Enerzijds gaat het over klimaatmitigatie: hoe gaan we de klimaatverandering tegen en beperken we de CO2-uitstoot?. Anderzijds focussen we op klimaatadaptatie: hoe bereiden we onze stad voor op de klimaatverandering en hoe passen we onze stad aan aan de gevolgen van de klimaatverandering die we nu al voelen?"
Hij wil daarbij focussen op bepaalde domeinen in drie sectoren: industrie, transport en de huishoudens. Enkele voorbeelden van acties in het Genks klimaatplan 2030: eigenaarsverenigingen (VME's) begeleiden en financieel stimuleren in de renovatie van oude appartementen, gezinnen begeleiden in hun renovatieplannen, windturbines bouwen op het industrieterrein van Genk en de burgers hierin laten participeren, grote dakoppervlaktes in Genk in kaart brengen en nagaan of we deze kunnen exploiteren zodat alle burgers in Genk de kans krijgen om producent te worden van groene energie, alle overbodige verharding in Genk verwijderen,..."
Het is duidelijk dat Genk de burgers mee betrekt bij dit klimaatplan. Toon Vandeurzen: "Dat moet ook want alleen kunnen we niet het hoofd bieden aan deze uitdaging. Daarom deden we een oproep aan onze verenigingen, onze burgers, onze bedrijven om ons bij te staan. Het is tijd dat we samen de knop durven omdraaien en bijdragen aan de nodige gedragsverandering."
De inwoners worden op verschillende manieren betrokken, afhankelijk van het project. "Als het gaat over het exploiteren van windturbines in onze stad, dan zullen we oproepen om te participeren. Als het gaat over het ontharden van voetpaden en pleintjes, dan gaan we op voorhand in gesprek met de plaatselijke bewoners. We bekijken samen met hen hoe we de ontharde stukken grond tot mooie groene verblijfsplaatsen kunnen maken", vertelt Vandeurzen.
Daarnaast heeft Genk een klimaatraad opgericht. Deze raad bestaat enerzijds uit een kernteam dat adviezen geeft aan het schepencollege over dossiers met een belangrijke impact op het klimaat. Dit kernteam is samengesteld uit mensen met een natuurkundige achtergrond, maar ook ondernemers, verenigingen en andere worden hierbij betrokken. Anderzijds zal de klimaatraad ook open zittingen organiseren waarbij alle Genkse inwoners welkom zijn en waar er vooral zal worden gewerkt rond sensibiliserende en educatieve acties.