Duurzame ontwikkelingsdoelstellingen en Post 2015-ontwikkelingsagenda moeten speerpunt van Vlaams beleid worden
09-11-2014
De Verenigde Naties zetten de laatste rechte lijn in naar de goedkeuring van een nieuw globaal beleidsinstrument in opvolging van de Millenniumdoelstellingen: het gaat om de zogenaamde Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen en de Post 2015-ontwikkelingsagenda. Op initiatief van de Vlaamse CD&V-volksvertegenwoordigers Sabine de Bethune en Johan Verstreken hebben de meerderheidspartijen vorige vrijdag 7 november 2014 in het Vlaams Parlement een voorstel van resolutie over de opvolging van dat nieuwe ontwikkelingskader ingediend. Vlaanderen dient zich in de discussies binnen de internationale gemeenschap te positioneren. Een eenduidig, politiek gemandateerd standpunt van de Vlaamse overheid in de verschillende federale, Europese en internationale overlegmechanismen is dus raadzaam.
Het voorstel van resolutie roept de Vlaamse Regering op om van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen en de Post 2015-Ontwikkelingsagenda van de Verenigde Naties resoluut een speerpunt van het Vlaamse beleid te maken. Het voorstel geeft daarbij aan dat Vlaanderen moet inzetten op een internationaal partnership voor duurzame ontwikkeling - conform doelstelling 17 van het ontwerp van Duurzame Ontwikkelingsdoelstelling van de 'Open Working Group' van de Verenigde Naties - met name door:
- financiële en technologische instrumenten van zo'n partnership te versterken;- capaciteitsopbouw te bevorderen;- promotie van een wereldwijd gereglementeerd, open, niet-discriminerend en rechtvaardig handelssysteem;- en erover te waken dat de doelstellingen en resultaten inzake duurzame ontwikkeling van het Vlaamse beleid op een evenwichtige wijze geïntegreerd worden in alle beleidsdomeinen.
In hun voorstel van resolutie verzoeken Sabine de Bethune en Johan Verstreken de Vlaamse regering om regelmatig aan het Vlaams Parlement voor te leggen hoe ze op de verdere werkzaamheden aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen en de Post 2015-Ontwikkelingsagenda wil wegen en welke standpunten ze daarbij verdedigt.
Sabine de Bethune: “De Interparlementaire Unie heeft de parlementen wereldwijd gevraagd om hierover zowel met hun regeringen als met de publieke opinie te debatteren. Het Vlaams Parlement moet er mee voor zorgen dat ook de Vlamingen zich bewust worden van het belang van dit globale instrument van de Verenigde Naties voor het dagelijkse leven van miljoenen mensen wereldwijd.”
Johan Verstreken: “Het Vlaams regeerakkoord stelt een tweejaarlijkse Vlaamse Staten-Generaal voor de Ontwikkelingssamenwerking in het vooruitzicht. Wij willen dat de eerste Vlaamse Staten-Generaal voor de Ontwikkelingssamenwerking wordt gewijd aan deze Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen en Post 2015-Ontwikkelingsagenda van de Verenigde Naties.”