Dubbel zoveel personen met een handicap tewerkstellen bij federale overheid
28-09-2012
Sinds 2007 streeft de federale overheid ernaar om 3% personen met een handicap te werk te stellen. In veel diensten blijft dat tot op vandaag meer een streefcijfer. Hendrik Bogaert en Philippe Courard nemen nu maatregelen om de diensten te verplichten het quotum te halen. Hun voorstel werd vanmorgen goedgekeurd door de Ministerraad.
Het percentage van personen met een handicap dat te werk gesteld is bij de federale overheid gaat de laatste jaren in stijgende lijn: van 0,95% in 2009 naar 1,37% in 2012. Toch zijn er nog maar zes federale organisaties die het opgelegde quotum halen: het Instituut voor de Gelijkheid van Mannen en Vrouwen (5,39%), het Ministerie van Landsverdediging (4,06%), het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (3,35%), de FOD Economie (3,32%), Fedict (3,09%) en de Regie der Gebouwen (3,06%).
Personen met een handicap die slagen voor een examen komen, als ze dat willen, op een bijzondere lijst terecht. Die lijst wordt echter te weinig geraadpleegd door de diensten die een openstaande vacature hebben. Dat komt omdat de lijst onbeperkt geldig is. Wie op de lijst staat, heeft ondertussen misschien al een andere job of voldoet niet meer aan de vereisten voor de functie. De lijst zal daarom maar 4 jaar meer geldig blijven.
Diensten die een nieuwe medewerker willen aanwerven en het quotum van 3% niet halen, zullen voortaan verplicht worden om de bijzondere lijst te raadplegen en bij gelijke competenties de voorkeur moeten geven aan de laureaat van op de bijzondere lijst. Die verplichting vervalt eens het quotum bereikt is.
De nieuwe regeling geldt voor de hele federale overheid, het Ministerie van Defensie en de federale politie. Ze treedt in werking vanaf 2013 behalve voor diensten die op die datum al 2% personen met een handicap te werk stellen. Daar geldt de regel pas vanaf 2014.
Het gaat om ongeveer 85.000 ambtenaren (zonder de niet-operationele functies bij leger en politie). Dat betekent dat er momenteel ongeveer 1.200 personen met een handicap aan de slag zijn bij de federale overheid (1,37%) en dat hun aantal in de toekomst minstens moet verdubbelen.
Philippe Courard: “Werken is belangrijk voor de emancipatie, het welzijn en de ontplooiing van personen met een handicap. We moeten hen die willen en kunnen werken de mogelijkheid geven om te werken door waar nodig de voorwaarden en de middelen om te kunnen werken aan te passen. De overheid moet het voorbeeld geven door iedereen echte kansen te geven. Naast de maatregelen in de publieke sector moeten we personen met een handicap meer aanmoedigen om een job op te nemen door de obstakels weg te nemen die de weg naar werk belemmeren. Daarom werk ik aan een hervorming van de wet om werkloosheidsvallen weg te werken.”
Hendrik Bogaert: “Wij zijn als werkgever altijd op zoek naar de meest geschikte medewerkers. Mensen met een handicap moeten daarbij even veel kansen krijgen. Daarom draaien wij de rollen nu even om en geven wij hen de voorkeur tot de dienst het quotum bereikt. De ervaringen in veel diensten zijn heel positief. Zo vallen de nodige aanpassingen aan de werkplek heel vaak beter mee dan verwacht.”
De beslissing van de beide staatssecretarissen komt ook tegemoet aan de aanbevelingen van zowel Selor als van de Begeleidingscommissie voor de aanwerving van personen met een handicap in het federaal openbaar ambt (BCAPH) die vorige week haar Evaluatieverslag 2011 publiceerde.