Dringend nood aan kampeertenten voor jeugdbewegingen
01-07-2011
Cijfers die Vlaams volksvertegenwoordiger Karin Brouwers opvroeg bij de minister van jeugd, tonen aan dat de zomerkampen van de lokale jeugdverenigingen nog steeds erg in de smaak vallen bij de Vlaamse kinderen en jongeren. Ze zijn het hoogtepunt in de jaarwerking. Echte cijfers zijn niet te achterhalen, maar afgaand op het tentenverhuur van de ULDK, konden in 2009 ruim 93.000 jongeren in tenten overnachten. In 2010 waren er dat 111.000.
Op deze eerste dag van de zomervakantie blijkt echter dat die toenemende populariteit bij steeds meer jeugdverenigingen voor een gebrek aan (betaalbare) tenten zorgt voor hun zomerkamp. De zorgvuldige voorbereidingen van de leidingsploegen om hun zomerkamp tot in de puntjes te doen slagen, worden daardoor gedwarsboomd.
Op 24 mei 2006 werd in het Vlaams Parlement een resolutie goedgekeurd betreffende het voortbestaan van kampplaatsen. In deze resolutie werd aan de Vlaamse Regering gevraagd om de nodige acties te ondernemen om de hoeveelheid, de kwaliteit en de diversiteit van het aanbod aan jeugdverblijfinfrastructuur te versterken, onder meer door voldoende budgettaire ruimte te voorzien. De situatie dreigt steeds problematischer te worden.
De meeste jeugdverenigingen beschikken zelf niet over het vereiste aantal tenten om hun leden in onder te brengen tijdens het zomerkamp. Meestal wordt dan het aantal ontbrekende tenten gehuurd bij de ULDK (de Uitleendienst Kampeermateriaal voor de Jeugd die onderdeel uitmaakt van het Agentschap Sociaal-Cultureel Werk voor Jeugd en Volwassenen).
In 2010 steeg het aantal aanvragen voor tenten echter met 5% t.o.v. 2009. Tegelijk werden de voorbije 2 jaar 163 senior- en 182 patrouilletenten buiten dienst gesteld. Die daling van het aantal tenten in combinatie met de stijging van het aantal aanvragen, leidt tot een stevige toename van het aantal weigeringen. In 2009 werden 134 aanvraagdossiers voor tenten geweigerd door de ULDK wegens uitputting van de stock. In 2010 steeg dit aantal naar 163 (t.o.v. het totale aantal aanvragen: 11,93% in 2009 en 13,82% in 2010).
Jeugdbewegingen die niet via het ULDK aan hun tentenmateriaal geraken, kunnen deels worden gedepanneerd via defensie of de gemeenten en provincies, maar zijn veelal ook aangewezen op veel duurder privéverhuur.
Als er wordt uitgegaan van de cijfers van 2010, zouden er 3.258 seniortenten extra aangekocht moeten worden om aan de vraag te voldoen. Dit gaat om een bedrag van 14.661.000 euro. Het ULDK beschikt niet over dit budget. Binnen de begroting 2011 kunnen er dit jaar slechts 217 tentzeilen aangekocht worden voor een bedrag van 724.000 euro.
Karin Brouwers: “Op basis van de stijging van de geboortecijfers kan nu reeds voorspeld worden dat er binnen 5 jaar nog veel meer nood aan tenten zal zijn. Ook het aantal vaste bivakinfrastructuren dreigt in de toekomst te slinken, omdat de eigenaars met pensioen gaan en de jongere generatie landbouwers zal het meer winstgevend hoevetoerisme verkiezen boven het onthaal van jeugdbewegingen. Daarom is het noodzakelijk dat er werk wordt gemaakt van een plan van aanpak. Een inhaalbeweging met het oog op een structurele oplossing voor de volgende jaren dringt zich op.”
Een uitbreiding van het tentenaanbod brengt nog een bijkomend probleem met zich mee. Het huidige depot van de ULDK is bijzonder krap geworden voor de opslag van al het materiaal. Een nieuwe locatie is op korte termijn een must. Het is de bedoeling om een depot te vinden in de driehoek ‘Machelen-Mechelen-Leuven’. Momenteel ligt het dossier voor advies bij de inspectie van Financiën.