Doorgroeien in cultuur versterkt cultuureducatie voor volwassenen
21-10-2013
Op voorstel van Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege en Vlaams minister van Onderwijs, Jeugd, Gelijke Kansen en Brussel Pascal Smet keurde de Vlaamse Regering de Conceptnota Cultuureducatie Doorgroeien in cultuur goed. Doorgroeien in cultuur trekt het strategisch beleidskader van Groeien in cultuur door naar 18-plussers. Ook volwassenen moeten ten volle van kwaliteitsvolle cultuureducatie kunnen genieten.
In 2012 werkten de beleidsdomeinen Cultuur, Jeugd en Onderwijs met Groeien in cultuur voor het eerst een gezamenlijk beleidskader uit voor cultuureducatie voor kinderen en jongeren tot 18 jaar. Deze nota zet de stap naar cultuureducatiebeleid door dialoog, samenwerking en netwerking.
De conceptnota Doorgroeien in cultuur, goedgekeurd op 19 juli 2013 door de Vlaamse Regering, breidt daar een omstandig vervolg aan voor volwassenen. Ook 18-plussers moeten immers maximale kansen krijgen op kwalitatieve cultuureducatie tijdens verschillende levensfasen en in verschillende levensdomeinen. Met Doorgroeien in cultuur willen de Vlaamse ministers Joke Schauvliege (Cultuur) en Pascal Smet (Jeugd en Onderwijs) de talloze cultuureducatieve professionals en vrijwilligers inspireren om nog meer de handen in elkaar te slaan, en samen werk te maken van een rijk cultuureducatief landschap.
De nota bundelt daarom lopende en toekomstige initiatieven en acties onder drie strategische doelstellingen:
Meer en betere cultuureducatie voor iedereen.
Competenties van cultuureducatieve professionals en vrijwilligers verkennen en versterken.
Een brede leef- en leeromgeving creëren.
Wat de acties betreft gaat heel wat aandacht naar kansengroepen: hoe bereik en betrek je ze en wat kan cultuureducatie voor hen betekenen? Literatuur en lettereneducatie worden benaderd vanuit zowel lezers- als schrijversperspectief. Kunsteducatie wordt structureel verankerd in het vernieuwde Kunstendecreet, onder meer door een expliciete opdracht voor het eengemaakte kunstensteunpunt.
Andere aandachtspunten zijn een betere doorstroming en wisselwerking tussen het formeel (vb. Deeltijds Kunstonderwijs) en niet-formeel (vb. sociaal-cultureel werk en amateurkunsten) aanbod, en meer en betere samenwerking tussen lokale instellingen en beleidsdomeinen met het oog op een gevarieerd aanbod voor verschillende doelgroepen.
Voorts zet Doorgroeien in cultuur in op de ondersteuning van netwerken, zoals de expertisenetwerken (ENCE’s) en Vitamine C, op de mogelijkheden van leeromgevingen binnen de vernieuwde visie op de bibliotheek, het intergenerationeel leren, het verenigingsleven en de infrastructuur van het Deeltijds Kunstonderwijs (DKO).
U kunt de publicatie Doorgroeien in cultuur downloaden via http://www.cjsm.be/cultuur/themas/cultureel-leren-en-cultuureducatie/samenwerking-onderwijs/doorgroeien-cultuur