Donorkinderen en hun recht op identiteit
11-05-2015
De absolute anonimiteit van de donor doet afbreuk aan het recht op identiteit van het kind.
1. Daarom zal voortaan de anonieme donatie niet meer mogelijk zijn. Het kind zal vanaf 18 jaar de identificerende gegevens van de donor kunnen krijgen. De donor krijgt een verzetsrecht, maar het belang van het kind primeert. Bijgevolg zal de identiteit van de donor enkel niet bekend gemaakt worden indien zijn motieven voldoende zwaarwichtig zijn. Indien donor en kind hiermee akkoord gaan, is er een contact tussen beide mogelijk.
2. Er wordt een Federaal Agentschap voor donorgegevens opgericht dat belast wordt met het bewaren van de gegevens en het verstrekken van de informatie aan de belanghebbenden.
- Medische gegevens van de donor: op vraag van de huisarts
- Fysieke en sociale gegevens: op vraag van de ouders of het kind vanaf 12 jaar.
- Identificerende gegevens: op vraag van het kind vanaf 18 jaar.
Het agentschap moet ook een betere controle mogelijk maken op de beperking tot zes vrouwen die zwanger mogen worden via eenzelfde donor.
3. De regeling geldt niet voor donaties uit het verleden, die echter enkel nog mogen gebruikt worden bij vrouwen bij wie reeds een kind werd verwekt via dezelfde donor. Wel wordt er een databank opgericht waarin donorkinderen en donoren op vrijwillige basis hun DNA-profiel kunnen laten opnemen en waarbij ingeval van een ‘match’, beide partijen op de hoogte gebracht worden door het Federaal Agentschap.
4. Er komt een betere begeleiding van de wensouders die een kinderwens willen vervuld zien door beroep te doen op gameten (de geslachtscellen) van een donor. Niet alleen voor en tijdens de behandeling en zwangerschap dient er psychologische begeleiding beschikbaar te zijn, maar ook na de bevalling.