Discriminatie uitzendsector: rotte appels moeten er uit!
03-07-2012
Dat België aan de Europese staart bengelt wat de werkzaamheid van ouderen en allochtonen betreft, is intussen genoegzaam bekend. Eén van de redenen hiervoor is de discriminatie op onze arbeidsmarkt. Soms zeer uitgesproken, dan weer heel subtiel.
In juni vorig jaar kopten kranten dat ‘mysterie shopping’ aantoonde dat liefst 28% van de uitzendkantoren inging op discriminerende vragen. Eind vorige week stelde Federgon, de koepelorganisatie van de uitzendkantoren, de nieuwste resultaten van haar mysterieshopping-testen voor in de commissie Werk van het Vlaams parlement. Zo’n 30% van de discriminerende vragen worden nog steeds door de interimkantoren ingewilligd. Vooral kleinere spelers blijken makkelijker verwurmbaar.
“Discriminatie is onaanvaardbaar. Deze valsspelers verbrodden het trouwens ook voor de andere uitzendkantoren, die wel volgens de regels handelen.”, aldus Jan Laurys.
Voor Laurys is de maat dan ook vol: ‘De sector heeft een jaar de kans gekregen aan zelfregulering te doen, en er zijn ook inspanningen gedaan, maar resultaat blijft uit.”
Nochtans is er een instantie die kan optreden: de Vlaamse Inspectie Werk en Sociale Economie (WSE). Alleen zag deze haar aantal inspecteurs sinds 2008 met een vierde afnemen. Dit leidt ertoe dat het totaal aantal uitgevoerde controles op 3 jaar tijd met 30% is gedaald. Bovendien is het controleren van uitzendkantoren geen politieke prioriteit: de vooropgestelde doelstelling m.b.t. het controleren van uitzendkantoren werd dit jaar niet gehaald.
Tandenloos sanctiebeleid
Weliswaar werden er in 2011 per controle meer PV’s opgesteld, maar een echt krachtdadig sanctiebeleid blijft uit.
In 2011 inde de Inspectie Werk en Sociale Economieeen bedrag van 9.600 euro. Dat bedrag omvat naast andere misdrijven, ook de boetes voor discriminerend gedrag. Voor een sector met een jaaromzet van zo’n 2,8 miljard euro in Vlaanderen, is dit klein bier.
Bovendien is het aantal door de inspectie WSE uitgeschreven geldboetes de voorbije jaren afgenomen: van 128 administratieve geldboetes in 2009, tot 37 in 2011.
Jan Laurys: “We mogen niet langer tolereren dat een aantal rotte appels onder de uitzendkantoren blijft discrimineren. De inspectie moet versterkt worden, en de sanctiemogelijkheden die nu al bestaan, moeten ook effectief worden gebruikt om iedereen in de pas te laten lopen. Ik roep ook iedereen die met misbruik geconfronteerd wordt op om contact op te nemen met de Inspectie Werk en Sociale Economie”, besluit Laurys.