Dikketruiendag staat dit jaar volledig in het teken van Koning Fiets. Als partij én werkgever steunen wij Koning Fiets elke dag van het jaar. We stimuleren scholen, bedrijven en overheden om een fietsvriendelijk beleid te voeren.
Gezondere lucht en minder Co2 in de schoolomgeving
Met de campagne “Paraat voor de Schoolstraat” wil Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits lokale besturen en scholen ertoe aanzetten om zoveel mogelijk schoolstraten in te richten aan scholen in Vlaanderen en Brussel. Schoolstraten dragen bij tot een veilige en gezonde schoolomgeving. Met de invoering van een schoolstraat zorgen we voor een verandering van vervoerwijze. Ouders en leerlingen zullen vanzelf hun verplaatsingsgedrag veranderen en meer met de fiets of te voet naar de school gaan.
Er is minder verkeersdrukte in de schoolomgeving waardoor het veiliger wordt voor fietsers en voetgangers. Er zijn vandaag al scholen en lokale besturen die het goede voorbeeld geven. De invoering van een schoolstraat bijvoorbeeld in de Onderstraat en de Vinkeslagstraat in Gent overtuigde 7% van de ouders om niet meer met de wagen naar school te komen. 14% van de ouders en leerlingen overwegen om bij mooi weer met de fiets of te voet te komen. Met deze campagne wil minister Crevits nog meer scholen en gemeenten sensibiliseren.
De Fietschip in Bonheiden
Een ander project dat fietsen aanmoedigt, is de Fietschip in Bonheiden. Via een gepersonaliseerde chip in het voorwiel of in hun fietshelm worden fietsers geregistreerd. Op deze manier worden de fietskilometers van thuis naar school geteld. De gemeente Bonheiden zorgde voor een beloning via dukaten die inwoners kunnen inruilen op een van de 5 kermissen in de gemeente. Zo steeg het fietsgebruik bij de schoolgaande jeugd van 12 naar maar liefst 62%! In 2017 mocht de gemeente voor dit initiatief de Smart City Award van Agoria ontvangen.
>> Meer info over ons fietsbeleid en over Koning Fiets
Mobiliteitsbudget voor bedrijven
Ruim 4 jaar nadat CD&V mobiliteitsexpert Jef Van den Bergh een concreet voorstel presenteerde, besliste de ministerraad in juni om de mobiliteitsvergoeding vanaf 2018 in te voeren. Met het mobiliteitsbudget dat Kris Peeters invoerde, kunnen we de files verminderen en onze mobiliteit vergroenen. Kris Peeters: "We moedigen werknemers aan om voor dát transportmiddel of voor die combinatie van transportmiddelen te kiezen, die hen het vlotst en op de meest milieuvriendelijke manier naar het werk brengen. Met het budget kan je een milieuvriendelijke bedrijfswagen nemen, een elektrische fiets aanschaffen, een treinabonnement, enzovoort." De vrije keuze ligt bij de werknemer. Als het mobiliteitsbudget niet volledig op is, wordt het restbedrag als loon uitbetaald op het einde van het jaar. In 2017 waren er 425.000 bedrijfswagens ingeschreven, maar het is in de praktijk niet altijd de snelste manier om op het werk te geraken. Dankzij het mobiliteitsbudget kunnen werknemers hun bedrijfswagen laten staan en kiezen voor een meer ecologisch transportmiddel.
Jef Van den Bergh: “Het mobiliteitsbudget zal veel meer leiden tot duurzame mobiliteitseffecten.” Alle pogingen om meer (bedrijfs)wagens van de baan te krijgen en werknemers te laten nadenken over hun mobiliteit, verdienen steun.
Overheden geven het goede voorbeeld
Overheden zijn een belangrijke sleutel tot succes: zij hebben een voorbeeldfunctie en hebben vaak middelen om een fietsvriendelijk beleid te promoten. Wij steunen onze bestuurders op elk niveau om vaker de fiets te nemen als dat kan. Onze partij zet hard in op alternatieven voor de auto en files. Onze lokale CD&V-bestuurders maken volop de omslag naar een echte fietsgemeente of -stad. De fiets krijgt er een prominente plaats. Daarom investeren ze in goed onderhouden, kwaliteitsvolle en conflictvrije fietsinfrastructuur zonder te raken aan de ruimte voor de voetgangers. Denk maar aan fietsstraten of fietssnelwegen. Daarnaast lanceren ze heel wat inspirerende projecten om hun inwoners aan te moedigen meer de fiets te nemen.
In veel steden en gemeenten evolueren we naar een mobiliteitsplan dat ervoor zorgt dat de wegen in en rond de centra niet nog meer dichtslibben. Een plan waarbij alle weggebruikers elkaar respecteren, zich veilig kunnen verplaatsen en kostbare tijd besparen. Goed voor het milieu én de portemonnee. Want de mobiliteit van de toekomst staat niet stil. Integendeel!
>> Ontdek hier hoe we werken aan fietsvriendelijke mobiliteit
Koen Van den Heuvel en Wouter Beke steunen alvast de Dikketruiendag:
Ook vandaag, zeker vandaag, weer met de fiets en een dikke trui naar de fractie! 🚲 #dikketruiendag #klimaatflandriens #koningfiets pic.twitter.com/x0yBlNPm5N
— Wouter Beke (@wbeke) February 12, 2019
Op de website van Dikketruiendag vind je nog meer bijkomende tips rond isolatie, zuinig energiegebruik, korte keten, meer groen, sorteren …