Digitale bruggen bouwen tussen bevolking, ondernemingen en overheid
13-03-2012
Brussels minister Brigitte Grouwels maakt balans op van ICT-beleid
Brigitte Grouwels (CD&V), Brussels minister bevoegd voor Informatica, heeft vanochtend de balans opgemaakt van haar huidige ICT-beleid, en de plannen onthuld voor de rest van de regeerperiode (tot 2014). Dit ICT-beleidsplan van minister Grouwels kreeg de toepasselijke naam 'BRIDGE-IT: Digitale bruggen naar de toekomst' mee. Het plan kwam tot stand in nauwe samenwerking met het Centrum voor Informatica van het Brussels Gewest (CIBG) en de Dienst IT-Coördinatie van het Ministerie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Speerpunten van haar ICT-beleid zijn: de toepassing 'Fix my Street', het in de steigers staande Irisnet 2-breedbandnetwerk, het stimuleren van een open data-beleid, de verdere uitbouw van e-government, en de ontwikkeling van bedrijfsactiviteiten in de Cloud ('internetwolk'). In totaal wordt tijdens deze regeerperiode (2010-2014) maar liefst 240 miljoen euro besteed aan ICT-voorzieningen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.
Enkele speerpunten uit het ICT-beleidsplan:
- De toepassing Fix-My-Street. Via Fix-My-Street zullen inwoners ergernissen over defecten aan de openbare ruimte (openbare weg, voetpaden, fietspad, verkeerslichten, enzovoort) kunnen melden via één centraal elektronisch loket. De applicatie Fix-My-Street tool is een verdere uitbreiding van het al bestaande Groene Nummer van Mobiel Brussel, waar gebruikers telefonisch of per e-mail klachten kunnen melden. Deze applicatie zou tegen eind 2012 operationeel moeten zijn, en heeft betrekking op alle Brusselse gewestwegen en op de gemeentewegen die zich aansluiten bij het project.
- Het stimuleren van een open data-beleid. Wereldwijd zien overheden het belang in van het delen van hun gegevens met de buitenwereld. Door het creatieve gebruik ervan worden nieuwe diensten ontwikkeld, wat op zijn beurt economische groei creëert. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wordt momenteel onderzocht hoe de uitwisseling van gegevens tussen de overheid en gebruikers uitgebreid kan worden naar alle mogelijke mobiliteitsdata (wegenwerken, fietsroutes, enzovoort). Nadruk ligt daarbij op real-time gegevens, zoals de aankomsttijden van metro, tram en bussen, verkeersincidenten, de luchtkwaliteit en doorlooptijd van de tunnels en files.
- De uitbouw van bedrijfsactiviteiten in de Cloud ('internetwolk'). Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest gelooft in de mogelijkheden van de internetwolk (de zogenaamde ‘cloud’) om online nieuwe diensten en toepassingen aan te bieden. Net zoals in de reële wereld waarin het Brussels Hoofdstedelijk Gewest bedrijvencentra voor start-ups financiert, wil het Gewest ook steun verlenen aan de uitbouw van virtuele bedrijvencentra. Zo zou het Gewestelijk Data Center server- of hostingruimte ‘in de cloud’ ter beschikking kunnen stellen van toepassingen die door Brusselse startende ondernemingen ontwikkeld worden.
- Het Irisnet 2-breedbandnetwerk. Binnenkort gaat IRISnet over in ‘IRISnet 2’, een ‘future proof’-breedbandnetwerk dat de hefboom moet vormen tot de verdere modernisering van de overheid. Nog in dit eerste semester van 2012 zal een nieuwe vennootschap worden opgericht samen met het bedrijf dat de overheidsopdracht IRISnet 2 gewonnen heeft. Het 80-tal Brusselse instellingen dat zich aangesloten heeft bij deze overheidsopdracht wordt coöperant van deze vennootschap en geniet van belangrijke tariefkortingen wat betreft data en telefonie.
- De verdere ontwikkeling van e-government. Steeds meer vindt de communicatie tussen burgers en de overheid elektronisch plaats. Deze E-government vereenvoudigt de dienstverlening aan de burger, ondernemingen en andere overheden. Verschillende toepassingen staan dan ook nog op stapel: het online indienen en opvolgen van stedenbouwkundige- en milieuvergunningsaanvragen via NOVA, de online opvolging van subsidiedossiers, en verbetering van de coördinatie van werven.
Minister Brigitte Grouwels gelooft alvast rotsvast in de mogelijkheden van ICT voor Brussel. "Een modern en innovatief ICT-beleid versterkt de uitgesproken kennis- en diensteneconomie in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest", stelt ze. "Onze hoofdstad beschikt op dit vlak al over vele troeven. De zeer jonge bevolkingsstructuur en de sterke concentratie van kenniscentra, gezondheidszorgen en internationale instellingen vormen een ideale voedingsbodem om uit te groeien tot een toonaangevende regio. Met dit beleidsplan wil ik het beschikbare ICT-potentieel in Brussel optimaal benutten. Ik zet daarom resoluut in op strategische projecten met groeipotentieel, in het belang van de burgers, de ondernemingen en de openbare besturen in ons Gewest."
Klik op het de cover van het beleidsplan om het in te kijken