Digitaal aanspreekpunt voor mankementen aan de openbare weg
30-04-2013
Brigitte Grouwels (CD&V), Brussels minister van Openbare Werken, Vervoer en Informatica, heeft vanmiddag samen met de administratie Mobiel Brussel, het Centrum voor Informatica voor het Brussels Gewest (CIBG) en de schepenen van de 14 pilootgemeenten het project 'Fix My Street' aan het grote publiek voorgesteld. 'Fix My Street' wordt de applicatie voor burgers om problemen aan de openbare ruimte, zowel gemeente- als gewestwegen, via een mobiele applicatie of de website www.fixmystreet.irisnet.be te melden aan de bevoegde Brusselse diensten.
Een put in het wegdek, een stoep die beschadigd is, wegmarkeringen in slechte staat, een moeilijk zichtbaar fietspad of een versleten wegdek, enzovoort. Burgers kunnen al deze gebreken aan de openbare weg voortaan rechtstreeks aan de Brusselse overheden melden via de mobiele applicatie Fix My Street Brussel of de website http://www.fixmystreet.irisnet.be .
Het kan daarbij zowel gaan om mankementen aan een gemeente- als om aan een gewestweg. "De burgers maken immers het onderscheid niet", verduidelijkt minister Grouwels. "Essentieel is dat het probleem gesignaleerd kan worden via een uniek elektronisch loket, zodat de bevoegde instantie het probleem zo snel mogelijk kan oplossen."
Nog opmerkelijk is dat de burger automatisch stap voor stap geïnformeerd wordt over de behandeling van zijn klacht. Transparantie en openheid staan dus centraal.
Meetinstrument
Fix My Street is er niet alleen voor de burgers. Het is ook een handig rapporteringsinstrument voor de overheid. "Dankzij de statistieken van Fix My Street (aantal en type van de gemelde gebreken, hersteltijd , flessenhalzen, enzovoort) heeft de overheid een beter zicht op waar het'schoentje wringt' en waar er interne processen aangepast dienen te worden om tot een sneller afhandeling van de problemen te komen ", aldus de minister. "Het is dus ook een uitstekend beheersinstrument, meten is immers weten."
Deelnemende gemeenten
Burgers kunnen dus voortaan via een mobiele 'app' op hun smartphone of via de website mankementen aan de openbare ruimte melden. Voorlopig doen al 10 gemeenten mee: Brussel Stad, Elsene, Evere, Koekelberg, Oudergem, Schaarbeek, Sint-Agatha-Berchem, Sint-Gillis, Sint-Lambrechts-Woluwe en Vorst. Vanaf deze zomer zal Fix My Street ook van toepassing zijn in de gemeenten Etterbeek, Sint-Joost-ten-Node, Sint-Pieters-Woluwe en Watermaal-Bosvoorde.
De overige 5 gemeenten zijn te allen tijden welkom om ook tot het systeem toe te treden.
Campagne
Om 'Fix My Street' bij het brede publiek ingang te doen vinden, vindt vanaf mei een grootschalige sensibiliseringscampagne plaats via speciale folders, een affichecampagne, radiospots en een internetfilmpje.
Minister Brigitte Grouwels : "Het onderhoud van de openbare ruimte in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, daar draait Fix My Street helemaal om. De kwaliteit van de openbare ruimte bepaalt immers in grote mate het imago en de aantrekkelijkheid van een stad."