Dialoogmomenten
20-05-2013
Een van de meest geslaagde onderdelen van de Goed Gezinddag waren de dialoogmomenten met de politieke kopstukken van CD&V. Van 10u30 tot 12u00 werd er in groepjes gediscussieerd over de vernieuwingsvoorstellen, die in het najaar op het Innestocongres door de leden worden besproken.
Aan de hand van zes stellingen legden 23 ministers en parlementsleden hun oor te luisteren naar de mening van de honderden CD&V-leden die zich in groepjes rond de politici schaarden.
‘De discussies werden inhoudelijk op een hoog niveau gevoerd, dat heeft mij aangenaam verrast’, was het oordeel van Kris Peeters. ‘Onze voorstellen leven, zoveel is zeker’, concludeerde Wouter Beke na een rondje debatteren. ‘Ons idee om de schoolvakantie in te korten heeft felle voor- en tegenstanders. Eén van
de interessante voorstellen die ik vandaag heb gehoord is om de vakantie op twee maanden te houden voor het secundair onderwijs en ze enkel in te korten voor het basisonderwijs. Het is namelijk vooral daar dat zich problemen stellen met leerachterstand en dat ouders moeilijk opvang vinden voor hun kinderen.’
Maar er waren nog meer opvallende ideeën die door de leden naar voor werden gebracht.
We hebben ze gegroepeerd rond de zes stellingen die als beginpunt dienden voor elke dialoog.
1 Langer werken is ook helemaal anders werken?
- Langer werken is onvermijdelijk, maar mag niet worden toegepast voor zware beroepen of voor ploegenarbeid.
- Langer werken OK, maar daarbij moet men eerst en vooral kijken naar de jaren dienst in plaats van naar de leeftijd.
- Voor oudere werknemers dient een andere jobinhoud te worden voorzien, bijvoorbeeld begeleiden van jonge of nieuwe werknemers.
- De verantwoordelijkheid voor levenslang leren mag niet enkel bij de werkgever worden gelegd. De werknemer moet zelf actief bijscholen.
- Het verschil tussen arbeiders en bedienden moeten afgeschaft worden. We moeten geleidelijk evolueren naar één statuut.
- De vaste benoeming voor ambtenaren moet afgeschaft worden, want is niet eerlijk voor degenen die niet vastbenoemd zijn. Vastheid van betrekking moet voor iedereen gelijk zijn.
2 Slim rekeningrijden als oplossing voor fileprobleem?
- Vooraleer rekeningrijden kan worden ingevoerd, moet het openbaar vervoer een echt alternatief zijn voor de auto. Op dit moment hebben veel mensen immers geen andere keuze dan de auto te nemen.
- Als rekeningrijden wordt ingevoerd, dienen ook buitenlanders te betalen, want zijn gebruiken eveneens ons wegennet.
- We moeten een rijbewijs met punten invoeren, maar dan gekoppeld aan de verkeersbelasting. Wie veel overtredingen begaat, betaalt meer verkeersbelasting.
- Er moet een eengemaakt ticket komen voor openbaar vervoer in Vlaanderen, Brussel en Wallonië.
- Automatisch gratis openbaar vervoer voor 65+ers kan worden afgeschaft, want heel wat 65+ers kunnen gerust een bijdrage betalen. Gratis openbaar vervoer moet gebaseerd zijn op het inkomen van mensen.
3 Scholen als plaats van ontwikkeling voor elk talent? Schoolvakanties anders organiseren?
- Het vertrekpunt moet in ieder geval ‘het kind’ zijn. IsHet verkorten van de zomervakantie is een maatregel die eerder geschikt is voor kinderen van kleuter- en lager onderwijs, niet van middelbaar- en hoger onderwijs.
- Voor middelbare scholieren kunnen drie weken van de zomervakantie anders worden ingevuld dan nu, bijvoorbeeld door taalkampen en uitwisseling van studenten tussen Vlaanderen, Wallonië en Brussel.
- Het onderscheid tussen ASO, TSO en BSO is te groot, waarbij de laatste twee erg worden ondergewaardeerd. Daarom is een stevige hervorming van het secundair onderwijs nodig met een grotere focus op algemene ontwikkeling in plaats van specialisatie.
- Er valt iets te leren van het Nederlandse verlofsysteem, waar het land is onderverdeeld in drie regio’s. De drie weken bouwverlof (midden juli tot begin augustus) vormen het hart van de zomervakantie. Het begin en het einde van de zomervkantie verschilt naargelang de regio.
- Het technisch onderwijs moet beter in de markt geplaatst worden door de industrie hierin te betrekken, o.a. door de leerlingen werkervaring te laten opdoenn. Daar mag extra geld voor voorzien worden.
4 'Sterke gezinnen kunnen tegen een stootje. De overheid moet niet alles in hun plaats (willen) doen?'
- De overheid moet een groter aanbod aan kinderopvang organiseren, dat kan o.a. door een een verbeterd statuut voor onthaalouders.
- De strijd tegen armoede moet de absolute prioriteit zijn : van de samenleving in het algemeen en van CD&V in het bijzonder.
5 Een eigen en energievriendelijke woning: utopie of mogelijkheid?
- De grote leegstand in sommige stedelijke gebieden kan worden aangepakt door renovatie sterker aan te moedigen en nieuwbouw minder.
- Het isoleren van woningen moet meer worden gepromoot en ondersteund, dat is op de lange duur veel goedkoper voor iedereen.
- Wie een sociale woning koopt (dus financieel ondersteund door de overheid), zou die niet met grote winst mogen kunnen verkopen. Een sociale woning moet altijd een sociale woning blijven.
- De overheid moet in de eerste plaats het kopen van een woning aanmoedigen. Huren is minder goed op langere termijn.
- De vele attesten en administratieve rompslomp bij een verbouwing/nieuwbouw ( Bv. veiligheidscoördinator, EPC, bodemattest, …) moeten gebundeld worden
6 Gelijke basiskinderbijslag voor elk kind?
- Voor elk kind dezelfde kinderbijslag. Een herverdeling van de inkomens dient immers niet via de kinderbijslag te gebeuren.
- Voor studiebeurzen en kinderopvang is het wel goed om die te koppelen aan het inkomen.
Bekijk het fotoverslag: