3deVerkeersindicatorenrapport: afname van het vrachtverkeer in 2012
21-03-2013
Doelstelling spitsstrook behaald : -25% voertuigverliesuren op Antwerpse buitenring
Uit het derde Verkeersindicatorenrapport blijkt dat het verkeer in 2012 lichtjes (0,1%) is afgenomen in vergelijking met 2011. De groei van het verkeer met 1,8% in 2011 is op werkdagen dus gestopt. De volumes vrachtverkeer en personenverkeer verschillen significant. Terwijl het vrachtverkeer vorig jaar afnam met 1,4%, bleef het personenverkeer eerder status quo. De spitsen op maandag en vrijdag zijn bijzonder. De maandagochtendspits en vrijdagavondspits behoren tot de zwaarste. Terwijl de lichtste spitsen maandagavond en de vrijdagochtend zijn.
Het derde Verkeersindicatorenrapport bevestigt dat de verzadigingsgraad van het hoofdwegennet niet verandert behalve op de wegvakken op de E34-E313 tussen Antwerpen-Oost en Ranst. Daar ligt de eerste spitsstrook in Vlaanderen. Dankzij de aanleg van die spitsstrook verdwijnt het wegvak Wommelgem tot Parking Ranst uit de top 40 van de meest verzadigde wegvakken in Vlaanderen. Door de extra wegcapaciteit daalt de verzadigingsgraad met 48 minuten à 1 uur. De doelstelling om de file op de Antwerpse buitenring met 25% te verminderen wordt behaald.
Derde rapport Verkeersindicatoren
Het derde Verkeersindicatorenrapport kwantificeert en beschrijft de verkeerssituatie in 2012 op basis van objectieve verkeersmetingen.
In 2012 namen de verkeersvolumes op werkdagen exclusief schoolvakanties lichtjes af met 0,1%. Terwijl 2011 werd gekenmerkt door een globale toename van het verkeer op werkdagen met 1,8%.
Het vrachtverkeer verminderde in 2012 op werkdagen met 1,4%. In 2011 nam het vrachtverkeer nog toe met 2,6%. Het niet-vrachtverkeer bleef in 2012 nagenoeg status quo. Terwijl er in 2011 een toename was met 1,6%
De Antwerpse ring (R1) spant nog altijd duidelijk de kroon in de lijsten met de drukste wegvakken wat betreft het niet-vrachtverkeer, het totale verkeer en zeer uitgesproken, op het vlak van het vrachtverkeer. Op de Brusselse ring (R0) liggen de meest verzadigde wegvakken tussen Zellik en UZ-Jette in beide rijrichtingen.
Oktober is de filemaand bij uitstek. Samen met de zomermaanden juli en augustus zijn de maanden januari en februari het minst druk. De files in de ochtendspits blijven in 2012 net zoals de voorgaande jaren, zwaarder dan de files tijdens de avondspits. De ochtendfiles op maandag vergroten in 2012 en komen zo op het peil van de zwaarste ochtendfiles, namelijk dinsdag en donderdag. De vrijdagavondspits blijft het zwaarst. De lichtste spitsen blijven vrijdagochtend en maandagavond.
De 10 langste files in 2012 deden zich op één geval (de recorddag) na, allemaal voor tijdens de ochtendspits. De recorddag was vrijdag 3 februari, waar tijdens de avondspits veel sneeuw viel. De invloed van het weer op de filelengte is duidelijk. Zes van de langste filedagen zijn toe te schrijven aan de weersomstandigheden al dan niet in combinatie met veel ongevallen. Sneeuwval en hevige regen gaan doorgaans gepaard met veel ongevallen. Onweer of dichte mist zorgen voor langere files, ook al gaan ze niet meteen gepaard met meer ongevallen.
Wat de filezwaarte betreft, wordt 2012 gekenmerkt door een toename van de filezwaarte regio Brussel en een afname van de filezwaarte regio Antwerpen. Ter vergelijking, de filezwaarte in 2007 vertoonde op de Vlaamse snelwegen een sterk stijgende trend. In de periode 2008-2009, ten tijde van de economische crisis stagneerde de globale filezwaarte. In 2010, na de economische crisis, was er opnieuw een algemene stijging in alle regio’s en dagdelen. In 2011 was de trend eerder stijgend maar niet algemeen (niet alle regio’s of dagdelen).
De toename van de filezwaarte regio Brussel is deels te wijten aan wegenwerken maar niet exclusief. In 2012 is er geen sprake van een toename van het totale verkeer, maar wel een significante toename van het aantal hinderongevallen. De toename is het grootst tijdens de maand oktober, de maand die in 2012 wordt gekenmerkt door een bijzonder groot aantal hinderincidenten. Oktober is in het algemeen verantwoordelijk voor een kwart van de top 20 ongevallen met hinder.
Een meer gedetailleerde analyse van de filezwaarte voor de individuele wegen leert dat de evolutie van de globale filezwaarte in 2012, net zoals in 2011, in sterke mate wordt verstoord door de talrijke ingrijpende wegenwerken in 2010, 2011 en 2012 waardoor de autonome trend nog nauwelijks te onderscheiden valt.
Minister Hilde Crevits: “Met meten in Vlaanderen kunnen we inspelen op bepaalde verkeersevoluties. Deze verkeersindicatoren vormen de basis voor verkeersmodellen. Aan de hand daarvan kunnen prognoses gemaakt worden van de verkeers- en mobiliteitsontwikkelingen in de toekomst. Zo kan bijvoorbeeld de impact van een verminderd aantal rijstroken tijdens wegenwerken op voorhand worden ingeschat. Op basis van seizoensgegevens kan dan ook gekozen worden voor de periode met de minste hinder. Het is ook een nuttig instrument om de impact van een te plannen of reeds genomen ingreep te meten, zoals het effect van een spitsstrook.”
Doelstelling spitsstrook E34-E313 (Antwerpen-Ranst) gerealiseerd
In het najaar van 2011 werd de eerste spitsstrook op de E313 tussen de Antwerpse ring (R1) en Ranst richting Luik in gebruik genomen. Deze spitsstrook is de pechstrook die op weekdagen open is voor het verkeer tijdens de avondspits. Na de eerste evaluatie werd de spitsstrook vanaf midden juni 2012 een uur vroeger opengesteld, met name tussen 14u en 20u. De doelstelling om het aantal voertuigverliesuren op de Antwerpse buitenring met een kwart te verminderen wordt behaald.
Het derde Verkeersindicatorenrapport bevestigt dat de verzadigingsgraad van het hoofdwegennet niet wijzigt met uitzondering van de wegvakken op de E34-E313 tussen Antwerpen-Oost en Ranst. Door de extra capaciteit daalt de verzadigingsgraad met 48 minuten tot één uur. Het wegvak Wommelgem tot Parking Ranst verdwijnt zodoende uit de top 40 van de meest verzadigde wegvakken in Vlaanderen. In 2011 stond dit wegvak op de 34ste plaats, maar het is nu gezakt naar de 56ste plaats. Ook twee andere wegvakken in de top 40 zakken, met name de ‘aansluiting van de buitenring van de R1 naar de E313’ en ‘Antwerpen-Oost tot Wommelgem’, respectievelijk van de 18e naar de 30ste plaats en van de 11e naar de 18e plaats in de lijst van de meest verzadigde wegvakken.
De avondspits start op vrijdag vroeger dan op andere dagen. Het tijdsvenster (14u tot 20u) is tijdens de drukkere maanden van het jaar te scherp op vrijdag. Het starttijdstip om 14u is zeker op het einde van de werkweek dikwijls te laat. De eerste files manifesteren zich vaak al iets vroeger. Daarom wordt de openstelling van de spitsstrook op vrijdag vervroegd naar 12u.
Minister Hilde Crevits: “Uit het derde Verkeersindicatorenrapport blijkt overduidelijk dat de spitsstrook een positief effect heeft op de verkeersafwikkeling. Het vooropgestelde resultaat werd dan ook behaald. Dit positief resultaat sterkt mijn overtuiging dat de spitsstroken die we plannen op E19 Antwerpen-Noord – St.-Job-in-‘t-Goor en E40-E314 Sterrebeek – Heverlee – Holsbeek op termijn het fileleed voor de gebruikers zal verminderen zoals de verkeersmodellen vooropstellen.”
Het rapport is integraal terug te vinden op de website van het Verkeerscentrum http://www.verkeerscentrum.be