Delva & De Pauw: “Gewestgrenzen: van vuist naar uitgestoken hand ?”
13-02-2012
“Wat mij betreft wordt dit akkoord zo snel mogelijk ondertekend” : dit verklaarde de Vlaamse minister voor Ruimtelijke Ordening, Philippe Muyters, over de ondertekening van een protocol inzake de samenwerking tussen de drie gewesten op het vlak van ruimtelijke ordening. De Minister meldde dit na een parlementaire vraag van Vlaams parlementslid Paul Delva (CD&V). Brussels parlementslid Brigitte De Pauw (CD&V) interpelleert binnenkort de Brusselse Minister-President Charles Picqué hierover, en dringt aan op een snelle goedkeuring.
Het ontwerp van samenwerkingsakkoord werd reeds vertaald naar het Frans, en werd op 17 januari ll. verstuurd naar het Waalse en het Brusselse Gewest. Indien dit akkoord effectief door de drie gewesten ondertekend zal worden, wordt alvast een belangrijk punt uit het Vlaamse regeerakkoord uitgevoerd.
Brigitte De Pauw (CD&V) : “Het door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest voorbereide ontwerpprotocol werd door de Vlaamse administratie -na constructieve gesprekken- herwerkt tot het huidige ontwerp van intergewestelijk samenwerkingsakkoord. Er werd dus al een lange weg afgelegd; de eindmeet komt nu in zicht.”
Paul Delva (CD&V) : “Dit ontwerp voorziet de oprichting van een structureel overleg inzake ruimtelijke ordening, het “Informatieforum Ruimtelijke Ordening” (*). Het ontwerp van samenwerkingsakkoord bepaalt dat de ministers minstens eenmaal per jaar bijeen moeten komen om de resultaten van het administratieve overleg te evalueren en om algemene werklijnen vast te leggen voor het volgende jaar. De administraties komen eenmaal per kwartaal samen.”
Zodra de andere gewesten zich akkoord verklaren, kan de Vlaamse minister voor Ruimtelijke Ordening, in samenspraak met de minister-president Peeters, zoeken naar een ondertekeningsmoment met zijn Waalse en Brusselse collega.
Paul Delva & Brigitte De Pauw (beiden CD&V) zijn zeer verheugd over dit antwoord: “Dit bewijst dat onderhandelen tussen de gewesten loont. Dit samenwerkingsakkoord moet nu zo snel als mogelijk ondertekend worden. Inzake ruimtelijke ordening kunnen de gebieden die aan gewestgrenzen liggen, immers beter op elkaar afgestemd worden. Ruimtelijke plannen hebben dikwijls een invloed op het nabijgelegen gewest. Enkele zware, lopende dossiers, zoals b.v. de bouw van grote handelscomplexen, tonen de noodzaak aan van een structurele samenwerking tussen de gewesten. Dankzij het “Informatieforum Ruimtelijke Ordening” zullen dergelijke vraagstukken structureel aangepakt kunnen worden. Een enorme stap vooruit is dit.”
(*) Het ontwerp voorziet dat het “Informatieforum Ruimtelijke Ordening” zich zal bezighouden met de volgende elementen:
1) de ruimtelijke plannen identificeren die minstens twee gewesten aanbelangen. In voorkomend geval zal ieder gewest erop toezien dat planningsprocessen voor nieuwe ruimtelijke plannen met mogelijk aanzienlijke gewestgrensoverschrijdende effecten worden meegedeeld aan het Informatieforum Ruimtelijke Ordening. Ieder gewest kan verzoeken dat een ruimtelijk plan van een ander gewest, vanaf haar ontwerpfase, gemeld wordt aan het Informatieforum Ruimtelijke Ordening;
2) het overleg faciliteren over de ruimtelijke plannen die door het Informatieforum Ruimtelijke Ordening zijn geïdentificeerd;
3) instaan voor het organiseren en faciliteren van gegevensuitwisseling ten behoeve van planningsprocessen waartoe de gewesten besluiten onder punt 1 of op vraag van één gewest;
4) de resultaten van het overleg ter beschikking stellen van de respectievelijke gewesten;
5) de gewesten de mogelijkheid geven te besluiten tot het gezamenlijk financieren (of sturen) van studies, teneinde te beschikken over de gegevens die nodig zijn met het oog op gezamenlijke acties. Deze financiering wordt afgesproken op een ad hoc basis en in voorkomend geval geregeld per gewest..