Decreet milieuvergunningenpiek beschermt leefmilieu
12-05-2010
In de commissie leefmilieu van het Vlaams parlement werd vandaag het voorstel van decreet wat betreft de invoering van maatregelen tot aanpak van de milieuvergunningenpiek goedgekeurd. Dit decreet regelt de spreiding van de administratieve afhandeling van de tegen 2011 aangekondigde vergunningenpiek en richt een milieuvergunningendatabank op.“Wat vooral van belang is, is dat dit decreet een werkbare oplossing biedt voor de vergunningenpiek zonder de leefkwaliteit in gevaar te brengen,” aldus de initiatiefnemende Vlaams parlementsleden Tinne Rombouts, Valerie Taeldeman en Lode Ceyssens.
Uit de hoorzittingen in de commissie bleek overduidelijk de noodzaak aan actie om een vergunningenpiek te vermijden. Alleen vertraagden de werkzaamheden omdat er discussie was omtrent de omvang van het probleem. Om dit naar de toekomst toe te vermijden, voorziet het decreet in de oprichting van een milieuvergunningendatabank.Wachten op de realisatie daarvan is op dit moment evenwel geen optie. Dit decreet handelt dan ook vanuit het voorzorgsprincipe en voorkomt dat bedrijven in rechtsonzekerheid terecht komen doordat de bevoegde diensten niet tijdig de nodige documenten kunnen afleveren.
De initiatiefnemers ontkrachten daarbij met klem wat sommige groeperingen vandaag in de pers beweren: indien er geen decretale oplossing wordt geboden, kan de procedure van hervergunning niet degelijk gevoerd worden. Pas dan zal de leefmilieukundige afweging te wensen overlaten en ontstaat een risico voor de leefkwaliteit. Dit decreet komt er dus ook uit zorg voor de kwaliteit van het leefmilieu.
De piek die zich aandient in 2011 wordt gespreid over 5 jaar, tot 1 september 2016. De spreiding wordt gerealiseerd door de oude vergunningstermijn (30 jaar i.p.v. 20 jaar) te laten gelden met een maximum tot 1 september 2016. Dat wil zeggen dat vergunningen die werden verleend in 1981 blijven gelden tot 2011, vergunningen van 1982 gelden tot 2012, die van 1983 tot 2013, … De verlenging kan uiterlijk tot 2016. Bedrijven die dus werden vergund vanaf 1987, zullen eveneens een hernieuwing moeten aanvragen vóór 2016.
Tinne Rombouts: “Het is dus absoluut niet zo dat de milieukwaliteit niet gegarandeerd blijft. Deze oplossing staat los van het feit dat bedrijven ten allen tijde moeten voldoen aan de sectorale wetgeving, zoals bijvoorbeeld VLAREM, ongeacht de milieuvergunning. Bovendien kunnen de bijzondere voorwaarden in de milieuvergunningen altijd worden aangepast indien nodig.”