Met maar liefst 66.000 nieuwe jobs in 2017 zitten we met ons land bij de koplopers van Europa. Elke nieuwe job is zo een bevestiging van het sterke beleid van de voorbije jaren en voedt de ambitie van onze partij en minister van Werk Kris Peeters om in 2025 tot een volledige tewerkstelling te komen.
Vorig jaar zei ik dat we de ambitie moeten hebben om volledige tewerkstelling te bereiken. Deze weg is duidelijk ingezet.” - Kris Peeters
CD&V is er immers van overtuigd dat mensen aan een job helpen niet enkel de beste manier is om de koopkracht te verhogen, maar bovendien ook de sterkste remedie tegen armoede is. Een job uitoefenen heeft daarnaast ook een positieve invloed op de mentale en fysieke gezondheid van mensen. En ook zij die niet werken kunnen we beter helpen en ondersteunen dankzij de bijdragen aan de sociale zekerheid van mensen die werken.
Economische heropleving en nieuwe jobs
In de aanloop naar de verkiezingen van 2014 lanceerde onze partij met het 3D-plan het eerste volledig berekende programma met daarbij een duidelijke focus op meer jobs en economische groei. Een focus die ook in het regeerakkoord werd opgenomen en zo de basis legde voor de huidige economische heropleving en de groei van de arbeidsmarkt. Onder impuls van Kris Peeters heeft de regering dan ook een reeks maatregelen genomen die zorgen voor meer en betere jobs.
>> Taxshift: lastenverlaging en -verschuiving van arbeid naar vermogen, verbruik en vervuiling
>> Bijzonder kader nacht- en zondagswerk voor e-commerce
>> Mogelijkheid tot onbelaste overuren in de horeca
>> Loonhandicap met buurlanden afbouwen
>> Hervorming vennootschapsbelasting met focus op kmo’s
>> Meer kansen voor jongeren op de arbeidsmarkt
- Startersbanen worden aangemoedigd
- Hervorming proefperiode
- Duaal leren: haalbare combinatie leren en werken
>> Mensen op een haalbare manier langer aan de slag houden of terug aan de slag krijgen
- Uitbreiding zorgverloven
- Vervangingscontract ter aanvulling van een werknemer die na ziekte het werk herneemt
- Wet Werkbaar Wendbaar Werk: langer werken voor werknemers mogelijk maken en tegelijk werkgevers competitief houden in een economie die razendsnel verandert
- Burn-outs preventief tegen gaan
>> Strijd tegen sociale dumping
>> Mysterycalls
Meer jobs en meer loon
De resultaten van deze maatregelen laten niet op zich wachten. Deze legislatuur zullen er maar liefst 259.000 jobs bijgekomen zijn en werknemers houden dankzij de taxshift nu al maandelijks meer nettoloon over. Zo stijgen de laagste lonen tegen 2019 met 146 euro per maand, terwijl meer dan 1 op de 2 werknemers maandelijks netto 109 euro meer zal verdienen.
Verder daalt ook de werkloosheid bij onder andere de 55-plussers en mensen van vreemde afkomst, en nemen de uitgaven voor de sociale zekerheid van 2018 t.e.m. 2020 toe met 8,7 miljard euro. Op die manier gaan de minimumpensioenen en leeflonen met bijna 10% omhoog. Tot slot kan ons land ook opnieuw bouwen op een positieve handelsbalans terwijl de Vlaamse export sterk groeit.
Een job hebben geeft mensen kansen. Het is daarom dat de huidige regering van het creëren van nieuwe banen een centrale prioriteit maakte. Met verschillende maatregelen hebben we de jobcreatie een boost gegeven. Denk maar aan de taxshift, het wegwerken van de loonhandicap met de buurlanden en de wet werkbaar en wendbaar werk. Deze legislatuur zullen er in totaal 259.000 jobs bijgekomen zijn. Een volledige werkgelegenheid op middellange termijn ligt binnen handbereik.” - Kris Peeters
Volledige tewerkstelling tegen 2025
Een situatie van volledige tewerkstelling houdt in dat de werkloosheid minder dan 3 procent bedraagt. Binnen dat percentage zitten dan mensen die pas afgestudeerd zijn en wat tijd nodig hebben om werk te vinden, of wie zich tussen twee jobs bevindt. Soms wordt ook uitgegaan van 4 procent, om voldoende buffer te hebben om vacatures in te vullen.
In 2017 bedroeg de werkloosheidsgraad 7,2 procent en het Federaal Planbureau verwacht dat die zal terugvallen tot 5,3 procent in 2023. Als de daling aan hetzelfde ritme wordt verdergezet, wordt de volledige tewerkstelling in 2029 behaald. Met een extra duw moet 2025 mogelijk zijn.
Om dit doel te bereiken zullen er nog eens 200.000 banen nodig zijn. Het is hierbij essentieel om koers te houden met een economisch centrumbeleid. Dit wil zeggen geen neo-liberale recepten of communistische waanbeelden. De goede resultaten van vandaag zijn gebouwd op een combinatie van werken stimuleren, de koopkracht laten stijgen en steunen wie het moeilijk heeft. Laten we dit ook als basis nemen voor het succes van morgen.